11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Tožilstvo opustilo tožbo proti Salviniju zaradi zadrževanja migrantov

Tožilstvo na Siciliji je opustilo tožbo proti notranjemu ministru Matteu Salviniju zaradi protizakonitega zadrževanja ljudi, ker avgusta deset dni ni dovolil izkrcanja več deset migrantov z ladje italijanske obalne straže Diciotti. Predvidoma bo sodišče ustreglo zahtevi tožilstva, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodišče v Palermu je v prvi fazi preiskave pred dvema tednoma oprostilo Salvinija, češ da zadrževanje migrantov na ladji ni bilo nič drugega kot način diplomatskega pritiska na Malto. Sodniki so primer predali kolegom v Cataniji, saj sta incident hkrati preiskovali tožilstvi v Palermu in Cataniji.

Salvini je danes v posnetku na družbenem omrežju Facebook proslavil odločitev tožilstva. Izrazil je veselje in zadovoljstvo ter prebral pismo tožilstva iz Catanije, v katerem so ga obvestili o opustitvi tožbe.

V objavi je še dodal, da bo Italija znižala stroške oskrbe za migrante.

Ladja italijanske obalne straže Diciotti je v noči na 16. avgust rešila 170 migrantov, vendar se večina ni smela izkrcati vse do 25. avgusta in so morali deset dni preživeli na ladji.

Italija je zahtevala, da migrante sprejme Malta, Italija pa jih je sprejela šele, ko je bil dosežen sporazum z Irsko, Albanijo in Vatikanom o njihovi oskrbi. Tožilstvo je preiskavo zaradi ugrabitve oseb, zlorabe uradnega položaja in nezakonitih aretacij uvedlo konec avgusta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine