4.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

Toliko o tem, za koga dela vlada – objavila je naročila za stanovanja, prehrano in obutev nezakonitih migrantov

Piše: Moja Dolenjska

V letih 2023 in 2024 vlada načrtuje bistveno povečanje nezakonitih migrantov in njihovo oskrbo. Vladni urad je namreč v zadnjih dneh objavil kar tri javne razpise z veljavnostjo 24 mesecev (dveh let). Gre za podobne razpise kot v letu 2018 in začetku leta 2019.

Doslej znani stroški, kot jih predvidevajo v vladi, so: za stanovanja pol milijona evrov, za prehrano slabih 16 milijonov evrov. Skupno je to 16,5 milijona evrov. Za 8.560 superg in natikačev bo znesek znan v začetku februarja.

Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov zbira ponudbe za najem opremljenih nastanitvenih objektov. Objavljena sta še razpisa za nakup in dobavo PVC natikačev ter športne obutve in za izvajanje celodnevne oskrbe s prehrano.

Najem stanovanj: 500.000 evrov
Urad išče štiri stavbe in vsaj štiri stanovanja v večstanovanjskih zgradbah kjerkoli po Sloveniji. Za najem imajo na voljo 500.000 evrov, so nam sporočili z vladnega urada. Navedli so sicer, da želijo pridobiti nove kapacitete za namestitev vsaj 150 oseb. Glede na razpisne pogoje pa za nastanitev odraslih migrantov iščejo vsaj en objekt, ki lahko sprejme več kot 100 oseb, skupna površina je lahko najmanj 450 kvadratnih metrov.

Za mladoletne osebe iščejo dva objekta, ki bi lahko sprejela med 35 in 48 oseb, površina enega objekta je lahko najmanj 300 kvadratnih metrov. Iščejo še štiri opremljena stanovanja, ta morajo biti na istem naslovu, samostojna in imeti vsaj 30 kvadratnih metrov (razpis). Zbiranje ponudb je informativno, kar pomeni, da lahko število stavb in stanovanj kadarkoli povečajo, ponudbe bodo imeli zbrane.

Športne superge in natikači: 2.760 parov superg in 5.800 parov natikačev
V razpisu za nakup športnih superg iščejo ponudbe za 2.600 parov športnih superg za odrasle in 160 za otroke. Primerni morajo biti za nošenje v vseh letnih časih, različnih barv, nižjega do srednjega cenovnega razreda in do številke 46.

Nadalje kupujejo 5.800 parov natikačev, od tega 5.500 za odrasle in 300 za otroke, spredaj zaprte, z zračnimi luknjicami, primerne za uporabo v vodi, podplat ne sme imeti luknjic, različnih barv in tudi tu do številke 46. (vir)

Okvirna cena naročila ni navedena, v vladnem uradu so zapisali, da nam ocenjeno vrednost lahko posredujejo po roku za odpiranje ponudb, 9. februarja. Plačilo bo šlo iz državnega proračuna.

Prehrana za migrante: 15,99 milijona evrov
Tretje naročilo, ki je bilo objavljeno včeraj, pa se nanaša na prehrano. Ocenjena vrednost naročila brez davka na dodano vrednost je 15.992.570 evra. Iščejo pa ponudnike za prehrano v Azilnem domu Vič (Ljubljana), na Kotnikovi v Ljubljani in na Debelem rtiču. (razpis)

Azilni dom na Viču v Ljubljani (Vir: arhiv/Moja Dolenjska)

Pogoji: Predmet javnega naročila je izvajanje celodnevne oskrbe s prehrano v prostorih naročnika, in sicer s toplimi obroki (kosilo, večerja, pri zajtrku naj bo topel vsaj napitek, dietnimi obroki, po naročilu naročnika hladnimi (suhimi) obroki ter po posebnem naročilu naročnika tudi s suhimi obroki na zalogo z rokom uporabe najmanj 6 mesecev). Gre za obroke vse dni v letu.

– Najmanj 12 % živil mora biti pridelanih oz. predelanih na ekološki način.
– Najmanj 20 % živil mora biti pridelanih iz shem kakovosti, ki so opredeljene v zakonu o kmetijstvu ali predpisih, ki urejajo sheme kakovosti.

Izvajalec mora pri izvajanju celodnevne oskrbe s prehrano upoštevati prehranske navade migrantov.

Trenutno stanje
Slovenska policija je v zadnjih mesecih lanskega leta prijela in obravnavala od 4.500 do 6.000 nezakonitih migrantov mesečno, kar je bilo tudi do šestkrat več kot v istem mesecu lani. V celem letu so skupno prijeli 32.024 migrantov, kar je bilo trikrat več kot leto pred tem. Še 427 so jih v Slovenijo vrnili iz zahodnih držav. Kar 31.447 jih je ob prijetju izrazilo namero za podajo prošnje za azil, kar je bilo 5,5-krat več kot v letu 2021.

V državi je trenutno nastanjenih 400 migrantov, še 167 jih trenutno čaka v sprejemnici v ljubljanskem azilnem domu in v izpostavi v Logatcu. Za oskrbo prosilcev za azil skrbi Urad vlade za oskrbo migrantov, v letu 2022 so jih oskrbovali 6.787, kar je 2,4-krat več kot leta 2018.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine