20.2 C
Ljubljana
petek, 19 avgusta, 2022

To je iranska novinarka Šiva Nazar Ahari, ki ji je vlada odobrila zatočišče v Ljubljani – Od MOL bo naslednji 2 leti prejemala kar tisoč evrov na mesec!

Vlada v odstopu je na sredini dopisni seji ugotovila, da obstaja interes države za izdajo dovoljenja za začasno bivanje iranski novinarki Šivi Nazar Ahari. Prebivala bo v Ljubljani v okviru mreže mest –  zatočišč za preganjane in ogrožene pisatelje (ICORN) ter prejemala mesečno štipendijo v višini tisoč evrov. Vlada je včeraj novico umaknila, s tem pa so novico preklicali tudi v Slovenski tiskovni agenciji.

 

Vlada bo Šivi Nazar Ahari izdala dovoljenje za prebivanje v Sloveniji za dobo dveh let od njenega prihoda v Slovenijo. Še v sredo je STA poročala, da je novinarka vrsto let »obsežno poročala o različnih družbenih vprašanjih«, zaradi narave njenega poročanja pa je nenehno preganjana in je bila večkrat zaprta. Včeraj pa so novico po naročilu vlade nenadoma umaknili.

»Vlada je izrazila mnenje, da je za prebivanje preganjane pisateljice v Sloveniji izkazan interes. S tem dokazuje, da je boj za demokracijo in spoštovanje človekovih pravic potrebno nadaljevati tudi takrat, ko posamezne države ta cilj dosežejo. Za demokratične države je tudi zelo pomembno neposredno seznanjanje z dogajanjem po svetu, še posebej v tistih delih, kjer so sistematično kršene človekove pravice«, so zapisali na vladni spletni strani.

MOL del programa ICORN od leta 2010

Mestna občina Ljubljana in Slovenski center PEN sta se v letu 2010 dogovorila, da se prestolnica vključi v mrežo tako imenovanih mest – zatočišč za preganjane in ogrožene pisatelje (ICORN), ki je začela delovati na pobudo avtorja romana Satanski stihi Salmana Rushdieja ter Mednarodnega parlamenta pisateljev.

»MOL se zavezuje, da bo novinarki v času bivanja v Sloveniji zagotovil stanovanje, zdravstveno zavarovanje in mesečno štipendijo v višini 1.000 evrov,« so zapisali na STA. Ljubljana pa je v preteklosti že sprejela preganjane kulturnike. Pred tremi leti so zatočišče odobrili iraškemu pisatelju Samirju Abdulahu Fatiju Alsajgu.

STA je novico o Nazar Aharijevi dan po objavi umaknila. Razlog naj bi bil umik novice s spletne strani vlade.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine