6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Tihotapci, ki usmerjajo migrante na morje kar s čolnom, imajo na vesti nova življenja: v brodolomu čolna z migranti pred obalo Grčije umrla dva otroka

Blizu grškega otoka Samos v Egejskem morju je zgodaj davi potonil čoln z migranti, pri čemer so umrli trije ljudje, med njimi dva otroka, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila grška obalna straža.

 

Kot so pojasnili, sta dečka umrla kmalu po tem, ko so ju rešili, malo zatem pa so v morju našli še truplo moškega. Skupno naj bi bilo v čolnu najmanj 12 ljudi, med njimi trije otroci.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je letos ob poskusu prečkanja Sredozemskega morja umrlo več kot 200 beguncev in migrantov, med njimi večina na poti iz Afrike v Italijo.

Na grške otoke v zadnjem času prihaja manj beguncev in migrantov kot v letih 2015 in 2016, ko je bil migrantski tok najmočnejši. Po podatkih Združenih narodov se je letos na nevarno pot čez Egejsko morje z obale Turčije na grške otoke podalo okoli 3.600 ljudi, še okoli 1.500 jih je v Grčijo iz Turčije nezakonito prišlo prek kopenske meje. Lani je v Egejskem morju umrlo ali je pogrešanih 174 migrantov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem naj spomnimo, da tihotapci velikokrat pripeljejo migrante z ladjami nekoliko stran od obale in jih nato tako rekoč spustijo v morje, z namenom, da bi jih nato reševale evropske ladje in nevladne organizacije. Nemalokrat pa se migranti za pot čez Sredozemsko morje do Evrope odločajo tudi samoiniciativno, ne glede na visoko stopnjo tveganja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine