19.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Teroristični sudanski »begunec«, ki je v Francijo prispel leta 2017, ranil najmanj 9 ljudi, dva mrtva! Kričal je »Alahu Akbar!«

V francoskem mestu Romans-sur-Isère je v soboto, 4. aprila 2020 prišlo do terorističnega napada, v katerem bilo ranjenih najmanj 9 ljudi, dva sta umrla. Napadalec je 33-letni begunec iz Sudana, ki je v Francijo prispel leta 2017. Med izvedbo napada je vpil “Alahu akbar!”

Osumljenec za teroristični napad je 33-letnik iz Sudana, ki po pisanju Le Point od leta 2017 uživa status begunca. Oblasti naj bi zaenkrat sumile, da je šlo za napad “volka samotarja”.  Do terorističnega napada je prišlo v mestu Romans-sur-Isère na jugu Francije, južno od Lyona.

Vpil “Alahu akbar!”

Terorist je v svojem klavskem pohodu z nožem vpil “Alahu Akbar!” in poškodoval najmanj devet ljudi. Dve osebi sta v terorističnem napadu sudanskega begunca umrli. Ko je na prizorišče napada prispela policija, je 33-letni terorist vpil “Ubijte me! Ubijte me!” a so ga uspeli aretirati, ne da bi ga pri tem poškodovali.

Francoski notranji minister Christophe Castener je povedal, da se je Sudančev teroristični napad začel v pekarni, nadaljeval v trgovini s tobakom in potem, ko mu še ni bilo dovolj krvi, še na ulici, preden ga je policija upela ustaviti ob 11h.

V povezavi s sobotnim napadom z nožem, v katerem sta bila na jugovzhodu Francije ubita dva človeka, so v soboto zvečer aretirali še tretjega Sudanca, je danes sporočilo francosko protiteroristično tožilstvo. To je v soboto tudi sprožilo preiskavo.

Kot so pojasnili na tožilstvu, gre za mladega Sudanca, ki je živel v istem gospodinjstvu kot napadalec Abdallah Ahmed-Osman. Na domu slednjega so aretirali še enega njegovega znanca, ki pa ni živel tam, je za francosko tiskovno agencijo AFP navedel vir blizu preiskave. Vsi trije so Sudanci.

Leta 1987 rojeni napadalec je status begunca v Franciji pridobil junija 2017, julija istega leta pa še dovoljenje za desetletno prebivanje v državi. Francoskim ali evropskim varnostnim službam ni bil znan. Protiteroristično tožilstvo je po napadu sprožilo preiskavo “umorov v povezavi s terorističnim dejanjem” in “zločinskega terorističnega združenja”.

Prve ugotovitve preiskave Ahmed-Osmana so pokazale na “odločen morilski pohod, ki bi lahko resno zmotil javni red z ustrahovanjem in terorjem”, so poudarili. Na napadalčevem domu so našli zapiske z verskimi konotacijami, v katerih se avtor pritožuje nad življenjem v državi nevernikov, so dodali na tožilstvu. Vir blizu preiskave je ob tem povedal, da se moški ne spomni, kaj se je zgodilo.

Ahmed-Osman je v soboto zjutraj na ulici in več prodajalnah v mestu Romans-sur-Isere v bližini Lyona napadel več ljudi. Dva sta umrla, pet pa je ranjenih. Od tega sta dva še vedno na intenzivni negi, a je njuno zdravstveno stanje stabilno, še navaja AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine