6.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Švercanje migrantov se očitno splača – s tem poslom se ukvarja čedalje več Slovencev!

Policijska poročila o migrantih so že nekaj časa samo še vsakodnevna statistika. A če pomislimo nekoliko bolje, dostikrat kar spregledamo umazane podrobnosti, da se uvoz migrantov številnim Slovencem, pa tudi v Sloveniji živečim tujcem očitno splača, saj prinaša velike zaslužke.

Koprska policijska uprava je sporočila, da so v preteklih 24 urah, od torka 27. 8. 2019 od 6.00 ure, do  28. 8. 2019 do 6.00 ure, policisti na območju PU Koper obravnavali 46 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med RH in RS. Policisti PP Koper so prijeli 34 oseb, PP Kozina 8 ter PP Ilirska Bistrica 4. Dva tujca sta zaprosila za mednarodno zaščito oseb, preostali bodo vračani hrvaški policiji po zaključenih postopkih. Prav tako policisti PP Koper in PP Kozina obravnavajo 4 državljane Romunije, 3 državljane BiH ter državljana Slovenije zaradi suma storitev kaznivih dejanj po 308. členu KZ. Skupaj so obravnavali 17 Turkov, 12 Afganistancev, 8 Sirijcev, štiri Iračane, tri državljane Kosova in dva Pakistanca.

Koprski policisti so včeraj popoldan pri Hrvojih prijeli ilegalne prebežnike: štiri državljane Turčje in 1 državljana Afganistana ter dva vodiča, oba državljana Romunije. Poklical jih je tudi občan in povedal, da so na cesti Golac-Obrov v tri avte nalagali prebežnike. Podal je tudi opis vozil. Policisti so na Kozini ustavili dve vozili, obe Audi A3. V prvem je bilo 5 državljanov Sirije in voznik, državljan BiH, v drugem pa 3 državljani Sirije in voznik, prav tako državljan BiH. Ustavili so tudi avto pred njimi, v katerem sta bila voznik, državljan Slovenije, in sopotniki, državljan BiH, ki sta vozila kot izvidnika. Ob 19.45 so policisti v Bertokih ustavili VW passat karavan (na uvozu na hitro cesto, smer Ljubljana). V vozilu je bilo 6 državljanov Turčije, dva državljana Afganistana in dva vodiča, državljana Romunije.

Dva ilegalca pa so v zadnjih 24 urah ujeli tudi ljutomerski policisti in sicer pri Razkrižju.

V Novem mestu pa so dopoldne kontrolirali državljana Pakistana, za katerega so ugotovili, da kljub zatrjevanju pri sebi nima ustreznih dokumentov za prestop meje. Prispel naj bi sicer iz Italije. Postopek s tujcem še ni zaključen. 

Policisti PU Ljubljana pa so  med  opravljanjem  nalog  varovanja  državne meje prijeli 23 tujcev (državljanov Pakistana in  Bangladeša), ki so nezakonito prestopili državno mejo. Prijeti so bili v krajih Stari log in v Malih Laščah. Postopki policistov s tujci še niso zaključeni.

Mariborski policisti pa so sporočili, da so danes zjutraj policisti PP Ormož v Ormožu na vlaku, ki je pripeljal iz Ljutomera,  prijeli  7 tujcev, 4 državljane Iraka in 3 državljane Irana, ki so  nedovoljeno vstopili v našo državo iz Republike Hrvaške. V Ljutomeru so stopili  na  vlak  in potovali v notranjost države. V nadaljnji postopek so jih predali policistom PP Ljutomer.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) pa je sprožil preiskavo proti 11 hrvaškim državljanom in dvema državljanoma Kosova zaradi suma tihotapljenja ljudi iz Bosne in Hercegovine čez Hrvaško proti Sloveniji. Na ta način naj bi pretihotapili najmanj 96 oseb, ob tem pa zaslužili najmanj 700.000 kun (94.500 evrov), poroča STA.

Osumljena skupina 13 tihotapcev, starih med 22 in 54 let, je delovala od decembra lani na območjih brodsko-posavske, primorsko-goranske in istrske županije. Za organiziranje nezakonitih prehodov čez državno mejo so od posameznikov zahtevali najmanj po 1000 evrov, je zapisal Uskok na svoji spletni strani.

Kot so dodali, so nekateri izmed osumljencev prevozili osebe v lastnih ali najetih vozili, nekateri pa so jih spremljali s svojimi vozili ter opazovali, ali je na poti videti policijo. Člane skupine sumijo združevanja v zločinsko organizacijo. Za deset osumljencev so zahtevali pripor.

Skupina je bila dejavna do pred nekaj dnevi, ko je njihove nezakonite dejavnosti prekinila policija, je danes poročal Jutarnji list.

Tihotapsko verigo so razbili, potem ko so policisti najprej odkrili nekaj migrantov skupaj z več člani skupine. Policisti so nato sprožili dodatne ukrepe nadzorovanja in prisluškovanja, kar je pripeljalo do prijetja vseh članov skupine na območju Reke.

Časnik dodaja, da so policisti vzporedno z aretacijami na Reki v torek v Zagrebu v nekem tovornjaku na veletržnici našli šest migrantov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine