2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

“Švercanje” ilegalnih migrantov je očitno zelo donosen posel – tokrat prijeli Ukrajince, ki so prevažali tujce

Policisti  Policijske  uprave  Novo  mesto so v zadnjih 24 urah na območju Bele  krajine,  Posavja in Dolenjske na 15 različnih lokacijah izsledili in prijeli  106  tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Prijeli so tudi  dva  državljana  Ukrajine, ki sta šest tujcev nameravala prepeljati v notranjost  države.

 

“Pri zahtevnem in odgovornem delu varovanja državne meje so  nam  v veliko pomoč obvestila naših občanov. Prav prebivalci ob meji so namreč  tisti,  ki najbolje poznajo svoje okolje in znajo oceniti, kdaj gre za sumljive osebe ali vozila, ki v to okolje ne sodijo. Za klice, obvestila in  pomoč  se  vsem  zahvaljujemo  in prepričani smo, da bomo v partnerskem sodelovanju  z  občani  tudi  v  prihodnje  uspešno  in učinkovito varovali državno mejo,” sporočajo iz PU Novo mesto.

Policisti  PP  Črnomelj  so  okoli 17. ure na območju Vrčic ustavili osebni avtomobil  poljskih  registrskih  oznak. Med postopkom so ugotovili, da dva državljana Ukrajine v vozilu prevažata šest državljanov Pakistana, ki so pred  tem  nezakonito  prestopili  državno  mejo.  Državljanoma Ukrajine so kriminalisti  odvzeli  prostost  in  ju pridržali. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega  dejanja  prepovedano  prehajanje meje ali ozemlja države ju bodo privedli  k preiskovalnemu sodniku. Policisti so v bližnjem gozdu izsledili in  prijeli  še  pet državljanov Pakistana in štiri državljane Afganistana. Policijski postopki s tujci še potekajo.

Policisti  PMP Obrežje so izsledili državljana Severne Makedonije, ki se je na  območju  mejnega prehoda poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujca so predali hrvaškim varnostnim organom.

Policisti PU Novo mesto so sicer med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju  krajev Gornjega Suhorja pri Vinici, Brega pri Sinjem vrhu, Ručetne vasi,  Semiča (PP Črnomelj), Globokega, Jesenic na Dolenjskem (PP Brežice), Maharovca (PP Šentjernej), Rateža (PP Novo mesto) in Rosalnic (PP Metlika), izsledili in prijeli še 91 tujcev ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski  postopki s 73 državljani Pakistana, 16 državljani Bangladeša in dvema državljanoma Afganistana še niso zaključeni.

Že včeraj pa je PU Maribor poročala, da so policisti  dan prej malo po 12. uri, na območju PP Gorišnica ustavili osebni  avtomobil  italijanskih  registrskih  oznak,  v  katerem je bilo deset tujcev.  V  vozilu  je  bilo  8  državljanov  Iraka,  državljan  Hrvaške in državljan BiH. Slednja  sta  ostalim  nudila  pomoč  pri  prehodu državne meje, zato so jupolicisti   pridržali   in  ju,  zaradi  suma  storitve  kaznivega  dejanja prepovedanega  prehajanja meje ali ozemlja države, po 308. členu Kazenskega zakonika  (KZ-1), privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju. Ta je po zaslišanju zoper oba odredil pripor.

Včeraj  popoldan so imeli policisti PP Gorišnica v postopku štiri tujce, ki so  z  osebnim  avtomobilom  poljskih registrskih oznak, prestopili državno mejo  med  Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda, za to pa niso imeli ustreznih dovoljenj. Policisti so jih oglobili. V vozilu so bili trije  državljani  Poljske  in  državljan  Ukrajine s stalnim bivališčem na Poljskem. Po plačilu globe so nadaljevali pot proti Avstriji.

Danes okoli  2.30 so policisti na PP Gorišnica prijeli državljana Maroka, ki  je  pred  tem  na  zeleni  meji  iz Hrvaške nedovoljeno vstopili v našo državo.  Ker  je  v  postopku zaprosil za mednarodno zaščito v naši državi, zato  so  ga  policisti  prepeljali  v  Azilni  dom,  kjer  mu  je odrejena karantena.

Sinoči  so  policisti  na  območju  PP Ormož preprečili, da bi ena oseba na zeleni  meji  nedovoljeno vstopila iz Hrvaške v našo državo. O tujcu, ki je želel to storiti, so obvestili hrvaške varnostne organe, ki so ga prijeli še na ozemlju Hrvaške, zato mu v Slovenijo ni uspelo vstopiti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine