15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Švedska premierka priznala, da je Integracija migrantov spodletela

Piše: Ivan Šokić

Švedska premierka Magdalena Andersson je javno priznala, da je državi v zadnjih dveh desetletjih spodletelo pri integraciji migrantov, kar je vodilo do oblikovanja vzporednih družb in izbruha nasilja med tolpami.

Na Švedskem je vladajoča politika končno priznala, da imajo težave z migranti. “Segregacija je šla tako daleč, da imamo na Švedskem vzporedne družbe. Živimo v isti državi a v drugačnih resničnostih,” je priznala švedska premierka Magdalena Andersson.

Številne na Švedskem so pretresli nedavni izgredi islamistov med velikonočnimi prazniki v katerih je bilo ranjenih več kot sto policistov. Izgredniki so med drugim požigali tudi policijska vozila, postavljali barikade in v policiste metali kamne.

V zadnjih dveh desetletjih se je število v tujini rojenih prebivalcev Švedske podvojilo. Takih je trenutno dva milijona prebivalcev, predstavljajo pa kar eno petino celotnega prebivalstva. Ta podatek ne vključuje še vseh potomcev migrantov, ki so bili rojeni na Švedskem.

Trenutno vladajoči socialdemokrati so bili v zadnjih 40 letih 28 let na oblasti, vključno z zadnjimi osmimi leti. “Integracija je bila slaba, poleg tega pa smo izkuili intenzivno priseljevanje,” je priznala Anderssonova. “Naša družba je bila prešibka, sredstva za policijo in socialno delo pa premajhna.

Zahvaljujoč sprejemanju migrantov z odprtimi rokami je Švedska te dni znana kot evropska prestolnica posilstva. Povečalo se je tudi število umorov in spolnih napadov. Navkljub vsemu temu pa se Švedska vlada sooča z obtožbami Amnesty International, da z migranti ne ravnajo lepo. Vseeno, izboljšanja ni na vidiku, saj si švedske oblasti še vedno zatiskajo oči pred resnico. Namesto, da bi sprevideli, da je problem v drugačni kulturi priseljencev, so prepričani, da je problem v mladih, zaradi česar se oblikujejo nove iniciative, ki bodo skušale zmanjšati stopnjo zločina med mladimi. Nekaj kar so na Švedskem v zadnjem desetletju že večkrat poskusili brez opaznih rezultatov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine