25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Streli na grško-turški meji – migranti trdijo, da je nanje streljala grška policija, Turčija s prstom kaže na Grke

Migranti, ki poskušajo priti iz Turčije v Grčijo, poročajo, da je grška policija danes streljala nanje s pravim strelivom. Po navedbah turških oblasti je bil pri tem en migrant ubit, pet pa ranjenih. Grške oblasti so te informacije kategorično zanikale, poroča STA.

 

Incident se je zgodil na mejnem prehodu Pazarkule-Kastanies, kamor je od minulega tedna prispelo več tisoč migrantov. 23-letni Afganistanec Mesut Elmaz je povedal, da so grške varnostne sile začele streljati, ker so jih nekateri migranti obmetavali s kamni. Dodal je, da je sam pomagal odvleči nekaj ranjenih do reševalnih vozil, ki so jih nato odpeljala stran, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Guverner turškega obmejnega mesta Edirne je sporočil, da so vse žrtve moški, njihova identiteta pa za zdaj ni znana. Ubiti moški je bil ustreljen v prsi. Po navedbah guvernerja je grška policija proti migrantom uporabila gumijaste in prave naboje, solzivec ter šok in dimne granate.

Turški notranji minister Süleyman Soylu je Grčijo obtožil, da s streljanjem na migrante krši mednarodna pravila.

Grška vlada je zanikala navedbe, da so varnostne sile na migrante streljale s pravimi naboji. “Kategorično zanikam. Turčija ustvarja in širi lažne novice o naši državi,” je zatrdil tiskovni predstavnik grške vlade Stelios Pecas.

Potem ko je Turčija minuli konec tedna sporočila, da ne bo več zadrževala migrantov in beguncev, se je na grško-turško mejo zgrnilo na tisoče prebežnikov, ki želijo v Evropo.

Na spletni strani Demokracije smo danes že poročali, da je turška stran streljala na grške policiste, ki preprečujejo odhod migrantov v Grčijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine