15.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Štirje azilanti s statusom mednarodne zaščite hoteli prosto po Prešernu priti v Avstrijo

Včeraj  se je zaradi povečanja varnostne problematike na slovensko-hrvaški meji   v  zadnjih  tednih,  pričel  poostren  nadzor,  ki  bo  na  območjih Policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper potekal do 5. junija 2020. Z omenjenim nadzorom naj bi aktivneje preprečevali ilegalne prehode meje.

Kot  je v včerajšnji izjavi za javnost poudaril namestnik v. d. generalnega direktorja  policije  Jože  Senica,  je  na  t.  i.  balkanski poti zaznati precejšnje  povečanje  števila  migrantov,  posledično pa se s tem povečuje tudi   pritisk   na   slovensko   mejo.   Namen  nadzora  je  migrantom  in organizatorjem  nezakonitih  prehodov  meje  sporočiti,  da  se  pot  preko Slovenije ne izplača.

“Čeprav  na  območju PU Maribor poostren nadzor ne poteka, pa policisti tudi na  tem  območju,  tudi  ob  pomoči  Slovenske vojske, zavzeto in odgovorno nadziramo  državno  mejo  in preprečujemo nedovoljene prehode le-te. Večino prijetih  tujcev  takoj po zaključenih postopkih predamo varnostnim organom Republike  Hrvaške.  Zato  tudi  mi migrantom in organizatorjem nezakonitih prehodov  meje  sporočamo,  da  se  pot preko Slovenije, tudi na območju PU Maribor, ne izplača,” sporočajo iz mariborske policijske uprave.

Iz omenjene uprave so sporočili, da so policisti včeraj malo pred 8. uro na območju PP Ptuj prijeli pet  tujcev, ki so se skriti v priklopnem tovornem vozilu registrskih oznak BiH,  izmaknili  mejni  kontroli  na MMP Gruškovje. Med njimi so bili trije državljani  Maroka,  en  Alžirec in en Libijec. Vse so po končanem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Včeraj,  malo pred 13. uro so policisti na območju PP Ptuj prijeli še štiri državljane  Afganistana,  ki  so se  skriti v priklopnem tovornem vozilu makedonskih  registrskih  oznak izmaknili mejni kontroli na MMP Gruškovje. Vsi  bodo  po  končanem  postopku  predani  hrvaškim varnostnim organom. Do takrat so jih nastanili v Center za tujce.

Sinoči ob  22.45 pa so policisti na Mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje, na  priklopnem  tovornem  vozilu  turških  registrskih  oznak odkrili štiri skrite  državljane  Afganistana,  ki  so  želeli  na  tak način nedovoljeno vstopiti v našo državo. Vse štiri so vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Sinoči okoli  21.  ure  pa  so policisti v Plaču prijeli štiri tujce, dva državljana  Sirije  in  dva  državljana  Palestine, ki so pri bivšem mejnem prehodu  želeli  nedovoljeno  prestopiti državno  mejo  med  Slovenijo  in Avstrijo.  V  postopku  so policisti ugotovili, da so vsi štirje prosilci za mednarodno  zaščito  v Sloveniji, kar jim omogoča prosto gibanje po ozemlju celotne države. Po postopku so se sami vrnili v azilna doma v Ljubljano oz. Logatec.

“Z  našimi  aktivnostmi pri varovanju državne meje (tudi na meji z Avstrijo) bomo,  z  vsemi  razpoložljivimi  policisti in z vso razpoložljivo tehnično opremo, neumorno nadaljevali tudi v prihodnje,” sporočajo iz policije.

Iz ljubljanske policijske uprave pa so sporočili, da so policisti med opravljanjem nalog varovanja državne meje v Novem kotu v zadnjih 24ih urah izsledili in prijeli  štiri državljane Maroka, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Postopki s tujci še potekajo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine