4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Število ukrajinskih beguncev že preseglo število sirskih

Piše: C. R. 

Ukrajino je od 24. februarja, ko so državo napadle ruske sile, zapustilo približno 6,8 milijona ljudi, kar je več, kot jih je med vojno zapustilo Sirijo, so danes sporočili Združeni narodi. Poleg tega je bilo notranje razseljenih približno osem milijonov ljudi, kar pomeni, da je morala svoje domove zapustiti tretjina prebivalcev Ukrajine.

Po podatkih ZN je od leta 2011 iz Sirije pobegnilo 6,6 milijona beguncev, ki so varnost poiskali v najmanj 130 državah. Begunska kriza v Ukrajini je tako presegla sirsko in postala najhujša begunska kriza v Evropi po drugi svetovni vojni, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je poročal, da se je od začetka vojne v svojo državo vrnilo 2,2 milijona Ukrajincev, vendar gre v številnih primerih le za obisk sorodnikov ali preverjanje stanja na njihovih domovih.

Čeprav se je v zadnjih tednih izseljevanje iz Ukrajine zmanjšalo in so se ustavili veliki valovi beguncev, ki so jih sosednje države beležile februarja in marca, državo vsak dan še vedno zapusti na tisoče ljudi.

Največ ukrajinskih beguncev je sprejela Poljska, kamor se je zateklo 3,6 milijona ljudi. Skoraj milijon jih je prišlo v Romunijo, mnogi so se najprej ustavili v Moldaviji, nadaljnjih 970.000 pa se jih je preselilo v Rusijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine