15.6 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Število prihodov migrantov v Italijo višje

Število prihodov migrantov v Italijo se je v zadnjem letu dni povečalo za skoraj 150 odstotkov, je danes sporočilo italijansko notranje ministrstvo.

Večina migrantov prihaja v Italijo iz Tunizije (nekaj več kot 41 odstotkov), sledi Libija z dobrimi 40 odstotki. Skoraj tretjina prišlekov se je izrekla za državljane Tunizije, ostali pa največkrat za državljane Bangladeša ali Slonokoščene obale, je navedlo notranje ministrstvo.

V zadnjih mesecih prihaja na italijansko južno obalo več sto migrantov dnevno, soočanje države s tem pa dodatno otežujejo ukrepi, ki so bili uvedeni zaradi novega koronavirusa. Država je najela velike križarke, na katerih zadržuje migrante v karanteni, v nekaterih primerih je na pomoč poklicala tudi vojsko, saj so nekateri migranti, okuženi s covidom-19, pobegnili iz sprejemnih centrov, piše AFP.

Od začetka avgusta lani do konca julija letos je v Italijo po podatkih notranjega ministrstva prispelo 21.618 migrantov, medtem ko so jih je v enakem obdobju leto dni prej našteli 8691.

Še prej, v letih 2016 in 2017, so zabeležili 182.877 prihodov migrantov. Po podpisu dogovora z Libijo, s katerim se je slednja zavezala preprečevanju odhodov migrantov na pot z njihove obale v Italijo, pa se je ta številka znižala na 42.700 med leti 2017 in 2018.

Ker večina migrantov v zadnjem času prihaja iz Tunizije, je notranja ministrica Luciana Lamorgese med današnjo predstavitvijo podatkov v Milanu napovedala, da bo v ponedeljek z zunanjim ministrom Luigijem Di Maiom in dvema predstavnikoma Evropske komisije odpotovala v Tunizijo. “Gre za pomemben trenutek in znak pozornosti do države v težavah,” je dejala.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine