11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

»Štajerska varda« zalotila nezakonite migrante pri nezaščitenem jašku; oboroženi policisti pa nad Šiškove »vardiste«

Včeraj so na južni meji s Hrvaško pripadniki t.i. Štajerske varde pod vodstvom Andreja Šiška zajeli dva ilegalna migranta, ki sta se zadrževala neposredno pri vodnem zajetju, ki je bilo nezaščiteno. Ilegalca sta se pognala v beg proti hrvaški meji, dobrih 100 metrov od zajetja, za njima pa je šel v pregon bojda samo en policisti v standardni opremi, kar je po mnenju pripadnikov varde skrajno neodgovorno s strani vodstva policije. Po besedah domačinov je sicer to zajetje priključeno na javni vodovod Primorske. “Nad nas, civiliste pa so poslali oborožene čeladarje,” je na socialnem omrežju Twitter ob tem komentiral vodja Štajerske varde Andrej Šiško.

Andrej Šiško je v svoji objavi na socialnem omrežju Twitter označil tudi predsednika vlade Marjana Šarca, predsednika države Boruta Pahorja in notranjega ministra Boštjana Poklukarja ter jih okrcal z besedami: “Dobesedno se igrate!”

Šarčeva vlada nad  t. i. varde

Kot smo na portalu Nova24TV.si že poročali, je vlada Republike Slovenije prejšnji teden na dopisni seji sprejela predlog zakonodaje, ki bo omogočila pregon oziroma omejitev delovanja t. i. vard ali vaških straž. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar verjame, da bodo spremembe dobro sprejete, saj si po njegovih besedah ne smemo dovoliti, da bi posamezniki ali skupine izvajali naloge iz pristojnosti države.

Varovanje državne meje je po besedah ministra Poklukarja sicer odslej v izključni pristojnosti policije, t. i. varde ali vaške straže pa da poskušajo posegati v njene pristojnosti, ovirajo njeno delo in vzbujajo vznemirjenje in strah v delu javnosti. Trenutna pomanjkljiva zakonska ureditev v javnosti po njegovih besedah povzroča zaskrbljenost in ovira delo policije, zato je treba zakonsko področje čim prej nadgraditi.

Pri vodnem viru smo včeraj popoldne zalotili dva ilegalca, ki sta zbežala nazaj proti meji. Po besedah domačinov je to zajetje priključeno na javni vodovod Primorske. Nad nas, civiliste so poslali oborožene “čeladarje”. Za ilegalcema je šel en sam policist v “standardni opravi” pic.twitter.com/Ow2rbYDRrJ

— Andrej Šiško (@SiskoAndrej) December 8, 2019

V soboto dolenjske vasi preletaval helikopter

Domačini iz dela Novega mesta in okolice pa medtem poročajo, da se policija že ves konec tedna spopada s številnimi težavami zaradi povečanega prehajanja meje. Tako sta v soboto čez dan območje preletavala policijski in vojaški helikopter. Akcijo so spremljali tudi policisti. Gre za območja Šmihel, Regrča vas in Stranska vas. Vodja OKC Novo mesto, Robert Perc, je ob tem za portal Dolenjska News povedal, da so pri Stranski vasi prijeli dva nezakonita migranta.  Aktivnosti še vedno potekajo, saj policisti predvidevajo, da je na območju še precej več migrantov.

Smo pa v našem uredništvo na PU Novo Mesto poslali novinarska vprašanja, ali navedbe Andreja Šiška držijo, s čim in zakaj so sankcionirali Štajersko vardo ter ali drži, da se je v boj za ilegalnima migrantoma resnično podal samo en policist. Zanimalo nas je tudi, ali je policija ugotovila, kaj sta počela migranta pri nezaščitenem vodnem viru.

Iz PU Novo mesto so nam v nedeljo pozno popoldne odgovorili: “V soboto, ob 15.33, smo na policijo prejeli klic, da so pri Podgradu opazli migrante. Na kraj sta bili takoj napoteni dve policijski patrulji, vendar na kraju ni bilo nikogar, razen prijavitelja. Postavljene so bile tudi zasede, vendar migranti niso bili opaženi. Policisti so ugotovili, da ne gre za vodni vir, kot je navajal prijavitelj, ampak za revizijski jašek vodovoda, na katerem pa dejansko ni pokrova. O tem bodo policisti obvestili komunalno podjetje.”

V soboto so sicer policisti po podatkih PU Novo mesto pri varovanju državne meje na ilirskobistriškem opravili 23 identifikacijskih postopkov, izdali dva plačilna naloga zaradi kršitve cestnoprometnega predpisa in zakona o osebni izkaznici, zasegli so dve pištoli, ki bosta poslani na analizo, ter teleskopsko palico, električni paralizator v obliki boksarja in nunčake.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine