2.5 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

Srečno pot! Norveška bo 1.600 migrantom odvzela status begunca in jih poslala nazaj v Somalijo

Norveška vlada je naletela na številne obtožbe promigrantskih skupin, ko je napovedala, da bo kar 1.600 Somalijcem odvzela status begunca in jih poslala nazaj v domovino, potem ko se je stanje v tej državi spet normaliziralo. Migranti na Norveškem sicer predstavljajo kar polovico vseh prejemnikov socialnih nakazil v državi, kar močno bremeni državni proračun.

Norveška je sporočila, da ima Somalija zopet stabilno vlado, zato njeni državljani na Norveškem ne potrebujejo več zaščite, poroča Nettavisen. Ob tem so se v zrak dvignile prenekatere skupine, ki se zavzemajo za migrante, ter obtožile norveško vlado, da krši mednarodna pravila o azilu. Norveška organizacija za prosilce za azil (NOAS) zatrjuje, da se pogoji v Somaliji še niso dovolj spremenili, da bi lahko upravičili dejanje vlade, ko je migrantom odvzela status begunca. “Somalija jim ne more nuditi učinkovite zaščite,” je dejal predstavnik NOAS-a André Møkkelgjerd. Z njim pa se nikakor ne strinja norveški državni sekretar Torkil Åmland, ki mu je odgovoril: “Dejstvo, da se nekatere organizacije ne strinjajo s strogo politiko azila in priseljevanja, ki jo ta vlada vodi, ni enako kršitvi pravil. Osnova konvencije o beguncih je, da ta status dobijo samo ljudje, ki resnično potrebujejo zaščito in ti tudi lahko ostanejo. Niti ustava niti naše mednarodne obveznosti ne pomenijo, da imajo tuji državljani pravico tukaj bivati sami po sebi.” 

Migranti na Norveškem so postali velika obremenitev njihovega sistem in blaginje v državi. Ti namreč predstavljajo kar polovico vseh prejemnikov socialnih nakazil v državi.

Poročilo centra Ragnar Frisch za ekonomske raziskave, objavljeno lani, je razkrilo, da dlje ko so migranti na Norveškem, več je možnosti, da bodo odvisni od državne pomoči, in manj je verjetnosti, da se bodo sploh kdaj zaposlili. Kljub temu Evropska unija vztraja, da bi Norveška sprejela še več migrantov iz Afrike, piše Breitbart.

M. S./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine