10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Sramotno! Odhajajoča Cerarjeva vlada se celo hvali, kako je v celoti izpolnila obveznosti glede uvoza migrantov v Slovenijo

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila s končnim poročilom medresorske delovne skupine za koordinacijo premestitev oseb iz Italije in Grčije ter za trajne preselitve oseb iz tretjih držav. Po navedbah vlade je Slovenija obveznost v zvezi s premestitvami oseb izpolnila v celoti in v postavljenih rokih, so sporočili po seji.

 

Postopki premestitev oseb iz Italije in Grčije so stekli marca 2016. Slovenija se je po pojasnilih vlade obvezala sprejeti celotno dodeljeno kvoto, to je 218 oseb iz Italije in 349 oseb iz Grčije. Premestitev celotne kvote pa “ni bila realizirana, ker Italija in Grčija nista predložili dokumentacije za premestitev celotne kvote oseb”.

Kot so zapisali na vladi, je bilo dejansko premeščenih 81 oseb iz Italije (77 državljanov Eritreje, trije državljani Sirije in en državljan Jemna) in 172 oseb iz Grčije (149 državljanov Sirije, 17 državljanov Iraka in šest oseb brez državljanstva), kar predstavlja 44,6 odstotka celotne kvote. Do konca julija letos je bilo odločeno o 251 prošnjah za mednarodno zaščito.

Tako je bil 233 osebam priznan status begunca (141 državljanov Sirije, 74 državljanov Eritreje, 12 državljanov Iraka in šest oseb brez državljanstva), 11 osebam je bila priznana subsidiarna zaščita (deset državljanov Sirije in en državljan Jemna), petim osebam so bile prošnje zavrnjene (vsi državljani Iraka), v dveh primerih je bil izdan sklep o ustavitvi postopka zaradi samovoljne zapustitve azilnega doma (državljana Sirije in Eritreje).

Poleg tega je vlada marca 2016 sprejela načrt izvedbe preselitve 20 oseb iz tretjih držav, avgusta istega leta pa dodaten sklep, da se na podlagi kvote iz Turčije sprejme 40 državljanov Sirije, ki se jim lahko prizna status begunca. Tako je 24. julija letos v Slovenijo prispela prva skupina 21 sirskih beguncev iz Turčije. Projekt predvideva, da naj bi bila druga skupina 19 beguncev v Slovenijo preseljena jeseni.

Medresorska delovna skupina za koordinacijo premestitev oseb iz Italije in Grčije ter trajne preselitve oseb iz tretjih držav je sicer z današnjo vladno obravnavo poročila prenehala delovati.

Kakor koli že, vse to je le dokaz, da dosedanji vladi ni bilo nič do slovenskih interesov. In očitno bo nova nadaljevala politiko stare …

Zadnje novice

Sorodne vsebine