12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Sprejemne centre za nezakonite migrante v Šidu po novem nadzira srbska vojska; v BiH Pakistanci s ponarejenimi vizumi

Srbska vojska je v soboto zvečer začela nadzorovati sprejemne centre v srbski občini Šid ob meji s Hrvaško. Vojsko je v Šid napotil srbski predsednik Aleksander Vučić za zaščito prebivalcev in njihovega premoženja pred migranti. Po navedbah tamkajšnjega župana so razmere danes stabilne, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vojska je v soboto najprej prevzela nadzor nad sprejemnim centrom Adaševci ter začela postopek prevzema nadzora še preostalih centrov Principovac in Šid. “Srbska vojska bo kot doslej zagotavljala varnost vseh državljanov, izvajala ukaze in sprejemala vse ukrepe za izvajanje dodeljenih nalog,” so sporočili z ministrstva za obrambo.

Po informacijah Tanjuga bo za varnost skrbelo več kot 50 vojakov.

Župan Šida Zoran Semenović je danes ocenil, da so razmere stabilnejše, odkar so se vojaki namestili v bližini sprejemnih centrov. Po njegovih informacijah so ponoči pridržali 18 migrantov in jih vrnili v sprejemne centre. Pojasnil je, da številni migranti skušajo zapustiti centre in se zadržujejo v počitniških hišah in gozdovih v upanju, da jim bo nato uspelo prečkati mejo s Hrvaško.

V treh sprejemnih centrih na območju občine Šid je trenutno okoli 1500 migrantov. Po dobrih dveh mesecih, ko so bili med izrednimi razmerami zaradi epidemije novega koronavirusa sprejemni centri in begunska taborišča po vsej državi zaprti, begunci in migranti pa jih niso smeli zapuščati, bodo sedaj znova dobili svobodo gibanja.

Vučić je v soboto pojasnil, da je odločitev sprejel na podlagi ocene varnostnih razmer in na prošnjo prebivalcev občine. Po odprtju sprejemnih centrov in begunskih taborišč namreč prihaja do manjših kraj in vdorov na posestva, zaradi česar se prebivalci čutijo ogroženi. Zatrdil pa je, da v Šidu ni drame in da ne gre za hujša kazniva dejanja migrantov.

Medtem naj bi imeli težave z migranti tudi v Bosni in Hercegovini. Kot je dejal srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik, naj bi veleposlanik BiH v Pakistanu omogočil vstop v BiH okoli 3000 Pakistancem s ponaredbo vizumov. To po besedah Dodika predstavlja grožnjo varnosti. Na zunanjem ministrstvu BiH se na razkritje niso želeli odzvati.

Zadnje novice

Sorodne vsebine