-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

Spopadi tudi med migranti: V Avstriji Iračan obtožen poskusa umora, potem ko je zabodel svojega sonarodnjaka

Piše: A. S.

Množične migracije v Evropo poleg zločinskih dejanj, od ropov do posilstev, kraj, napadov, terorizma in nasilnih nemirov, ki so uperjena predvsem proti avtohtonemu prebivalstvu in državam gostiteljicam, prinašajo na našo celino tudi spore med migranti samimi, ki izvirajo iz njihovih domovin in verskokulturnih sporov.  

Tovrsten primer se je junija zgodil nedaleč od naše domovine v Celovcu, ko je 19-letni Iračan zabodel svojega sonarodnjaka, 53-letnega Iračana. Napadalec sedaj obtožen s poskusom umora, čeprav trdi, da je svojo žrtev hotel le »prestrašiti«. Čeprav policija raziskuje tudi možnost, da je napadalca nekdo najel, je sam zaenkrat izjavil, da je bil na svojega sonarodnjaka jezen zaradi njegovih objav na družbenih omrežjih. 53-letni Iračan, ki je bil zaboden, je sicer kristjan in je povedal, da je bil v preteklosti že večkrat napaden iz strani muslimanov, ker je katoličan. Ob tem je na YouTubeu objavljal komentarje, kritične do iraške politike kot tudi do drugih religijskih skupin.

53-letnik je ravno zaradi naraščajočih in vse bolj resnih groženj leta 2015 pobegnil v Avstrijo, kjer je nadaljeval z objavljanjem vsebine na spletu. Očitno je naivno mislil, da bo v Celovcu varen, vendar pa temu ni bilo tako. 7. junija je bil napaden pred svojim novim domom, ko je odklepal vhodna vrata. Kot je razvidno iz videoposnetka varnostnih kamer, ga je napadalec zabodel v ramo in v vrat ter nato zbežal. Rano sicer niso povzročile življenjske nevarnosti, tako da je žrtev celo poskusila ujeti svojega napadalca, policija pa je kasneje ugotovila, da je z osumljencem zbežala še druga oseba, ki se je zadrževala v bližini.

Množične migracije in multikulturna družba, ki je posledica le teh, tako ustvarjajo napeta družbena vzdušja in spore, ne le med migranti in avtohtonimi prebivalci, temveč tudi med migranti samimi, ki prihajajo iz različnih držav med katerimi se kuhajo stare zamere ali pa iz istih držav, kjer obstajajo napetosti, ki jih prinašajo s seboj v Evropo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine