22.5 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Španija pod vodstvom socialistov še nima dovolj migrantov – sprejela jih bo še nekaj sto

Španija je danes izrazila pripravljenost sprejeti 311 migrantov z ladje španske nevladne organizacije Proactiva Open Arms, ki je obtičala v Sredozemskem morju, potem ko sta jim izkrcanje zavrnili Malta in Italija. Božič bodo verjetno vseeno preživeli na morju. No, seveda, če ga sploh praznujejo, saj gre v glavnem za muslimane.

 

Španska obalna straža je zaradi zavrnitve ali ker niso prejeli odgovora od bližnjih pristanišč ladji dovolila, da vpluje v španske teritorialne vode, je sporočila vlada v Madridu.

Kljub temu bodo migranti, ki so jih v petek s treh čolnov rešili na odprtem morju ob libijski obali, med njimi so tudi nosečnice, otroci in dojenčki, božič zelo verjetno preživeli na morju. Sedaj namreč plujejo proti kraju Algeciras blizu Gibraltarja, za kar bodo potrebovali pet do šest dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja nevladno organizacijo. Z zalogami hrane pa je na poti ladja nevladne organizacije Astral iz Španije.

Španska vlada je še sporočila, da na prošnjo španske nevladne organizacije za vplutje niso odgovorile Libija, Francija in Tunizija.

Pred tem je italijanski notranji minister Matteo Salvini sporočil, da v Italiji niso dobrodošli. Tvitnil je, da “je njegov odgovor jasen: italijanska pristanišča so zaprta”. “Za tihotapce ljudi in za tiste, ki jim pomagajo, je zabave konec,” je pristavil.

Proactiva Open Arms je objavil video, v katerem je izpostavil, da so migrante rešili pred gotovo smrtjo, saj je zelo mrzlo. Malta pa ne samo, da jim ni dovolila izkrcanja, niti s hrano jim ne želi pomagati.

Nemška nevladna organizacija Sea Watch je medtem danes sporočila, da so iz morja rešili 33 migrantov in pozvali k dovoljenju za izkrcanje.

Ladja španske nevladne organizacije je še z dvema ladjama drugih skupin konec novembra začela patruljirati na odprtem morju ob libijski obali, ki je znano kot najbolj smrtonosno območje za migrante v Sredozemlju.

Samo letos je v poskusu prečkanja Sredozemskega morja do Evrope umrlo več kot 1300 migrantov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine