-2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Španija bo za soočenje z migranti vzpostavila skupno operativno poveljstvo

Španija bo za boljše upravljanje prihoda vse večjega števila migrantov in beguncev na njene obale vzpostavila skupno operativno poveljstvo svojih varnostnih sil. Operacije varnostnih sil v Gibraltarski ožini in na južnih mejah Španije bo tako usklajeval skupni operativni poveljniški center, je povedal premier Pedro Sanchez.

Socialistični premier Sanchez je po današnji seji vlade novinarjem pojasnil, da naj bi hiter in ustrezen prenos informacij omogočil “boljše sodelovanje pri preprečevanju odhodov čolnov z migranti iz držav izvora in preprečevanju nepričakovanega prihoda čolnov v Španijo”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada bo do konca leta sprožila tudi nujni načrt v vrednosti 30 milijonov evrov za okrepitev pomoči na španskih plažah in povečanje mest v sprejemnih centrih za migrante, je dodal.

Povedal je še, da se Španija pogovarja z več državami, kot sta Maroko in Alžirija, kjer delujejo tihotapci ljudi, ki migrante in begunce pošiljajo na morje v malih čolnih. Dialog in sodelovanje tako z državami izvora kot tudi tranzita je zelo pomembno, je dodal.

Evropska komisija je sicer prav danes odobrila dodatnih 7,2 milijona evrov pomoči Španiji za soočanje z migracijskimi pritiski.

V Španijo, ki je julija postal glavni cilj v Evropski uniji za migrante preko Sredozemskega morja, je po najnovejših podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) letos do 1. avgusta po morju prispelo približno 23.000 ljudi, kar je več kot v vsem lanskem letu. Večina jih pride iz Maroka preko Gibraltarske ožine, ki je v najožjem delu široka samo 14 kilometrov, in vzhodnega Alboranskega morja med Iberskim polotokom in Severno Afriko, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih IOM je sicer število prihodov preko morja v EU letos manjše kot v minulih letih. Letos je do 1. avgusta preko Sredozemskega morja v Evropo prišlo 58.158 migrantov in beguncev. Lani jih je v enakem obdobju prišlo 113.283, leta 2016 pa 261.228. Letos pa je skoraj 40 odstotkov migrantov prišlo preko zahodne sredozemske poti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine