18.7 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Španija bi lahko kaznovala Open Arms zaradi reševanja migrantov – omenjena nevladna organizacija namreč nima dovoljenja za reševanje

Španija bi lahko kaznovala nevladno organizacijo, ki upravlja humanitarno ladjo Open Arms, ker je reševala migrante. Namestnica premierja Carmen Calvo je nakazala, da ladja ne bi smela pluti pred obalo Libije in reševati ljudi, ki se v čolnih skušajo prebiti v Italijo.

 

“Open Arms nima dovoljenja za reševanje,” je dejala Calvova v pogovoru za španski radio. Sicer ni hotela povsem jasno odgovoriti, ali bo nevladno organizacijo Proactiva Open Arms doletela tudi kazen. “Smo pravna država. Vsakdo ve, kaj lahko naredi in česa ne,” je dejala.

Ladja Open Arms je morala pozimi tri mesece čakati v pristanišču v Barceloni, aprila pa so ji španske oblasti dovolile prevoz humanitarne pomoči v Grčijo. A ob tem so ji prepovedali, da bi plula pred obalo Libije in reševala migrante, a je to vseeno storila.

Tam je potem iz morja rešila 147 migrantov in jih prepeljala na italijanski otok Lampedusa, kjer pa jim italijanski notranji minister Matteo Salvini preprečil izkrcanje. Nekaj so jih vmes že prepeljali na kopno, po 19 dneh drame ps je tožilec v torek vendarle odredil, da se še zadnji migranti lahko izkrcajo na Lampedusi. Po njih zdaj pluje španska vojaška ladja, ki jih bo odpeljala v Španijo, prevzelo pa naj bi jih še pet evropskih držav.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, bi organizacijo Proactiva Open Arms zaradi kršenja pravil lahko doletela kazen v višini do 901.000 evrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine