12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Španija: Aretirali predsednika islamske zveze Mohameda Aymana Adlbija osumljenega financiranja teroristov

Piše: Luka Perš

Španska nacionalna policija je aretirala predsednika Islamske komisije Španije Mohameda Aymana Adlbija zaradi suma financiranja terorističnih skupin.

Aretacije so se zgodile prejšnjo sredo v okviru protiteroristične akcije, ki se je prvič začela leta 2019 in privedla do aretacij desetih sirskih državljanov. Mohamed Ayman Adlbi, 74-letni Sirec, je bil aretiran skupaj še z dvema osebama, ki sta prav tako osumljeni financiranja “džihadističnih skupin v Siriji”. Dve aretaciji sta bili izvedeni v španski prestolnici Madridu, tretja pa v Santa Cruz de Tenerife, poroča Remix.

Medtem ko sta bila Adlbi in še en osumljenec izpuščena po danih izjavah preiskovalcem, je bil tretji osumljenec, blagajnik drugega islamskega telesa – Zveze islamskih skupnosti Španije (UCIDE), zaradi obtožb o pripadnosti teroristični organizaciji in financiranju terorizma, pridržan brez varščine, je s sklicevanjem na pravne vire poročal španski dnevni časopis El Mundo. Adlbi je od lanskega poletja predsednik Islamske komisije Španije (CIE) – primarne predstavniške organizacije muslimanske skupnosti v državi, ki redno komunicira s špansko državo.

Preko kulturnih in donatorskih akcij zbirali sredstva za islamske teroriste v Siriji
Viri v španski policiji so novinarjem sporočili, da preiskava še poteka. Po poročanju španskega digitalnega časopisa El Confidencial bo 74-letni predsednik CIE, rojen v Siriji, ostal zunaj zapora, dokler ga ne pokliče sodnik nacionalnega sodišča, ki predseduje preiskavi. Po izjavi Nacionalne policije naj bi aretirani vodili finančno mrežo, ki je zbirala donacije preko kulturnih združenj in jih pošiljala džihadistom in zavezniškim uporniškim skupinam v Idlib (delno nadzorovano regijo na severozahodu Sirije), kjer naj bi imel eden od osumljencev družinske člane, povezane z Al Kaido. Po aretaciji in izpustitvi iz policijskega pridržanja je Adlbi ukrepe zoper njega in druga dva moška, ​​označil za “neutemeljene”.

“Glede na dogodke v zadnjih urah, povezane s preiskavo nacionalne policijske enote, ki je vključevala naročeno policijsko aretacijo predsednika islamske komisije Španije in njegovo poznejšo izpustitev iz policijskih pisarn, moram izraziti naše zaupanje v pravosodje, ne glede na sume, za katere menimo, da so neutemeljeni, čeprav se zavedamo, da so preiskani, «je dejal Adlbi v izjavi, do katere ima dostop Europa Press. Leta 2018 so francoske oblasti odkrile podobno mrežo več kot 400 francoskih državljanov, ki so Islamski državi pomagali s financiranjem z veliko količino “mikrotransakcij”.

Radikalni islamski terorizem je  za španske oblasti še vedno glavno varnostno vprašanje. Lani aprila je bil vrhunski borec Islamske države, ki so ga oblasti označile za “nevarnega ekstremista” in “enega najbolj iskanih teroristov v Evropi, aretiran v južnem španskem pristaniškem mestu Almería – tako zaradi svoje zločinske poti v vrstah Islamske države kot zaradi nevarnosti, ki jo je predstavljal,  poroča Associated Press. Španska policija je sporočila, da je borec Islamske države, sicer rojen v Egiptu, v državo prispel nezakonito, iz severne Afrike.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine