0.2 C
Ljubljana
petek, 28 januarja, 2022

Šokantna uradna evropska statistika: V Slovenijo v enem mesecu vstopilo 906 migrantov, odšlo le 11!

Poročilo ISAA (integrirana situacijska ozaveščenost in analiza), ki ga pripravljata Evropska komisija in Evropska služba za zunanje delovanje, je na podlagi razpoložljivih informacij iz 21 držav članic prikazalo grozljive rezultate, in sicer konstantno povečevanje števila migrantov, ki so prišli iz Turčije v Grčijo, pot pa jih vodi v Slovenijo. Poročilo je rezultat prihodov migrantov v prejšnjem tednu. Številke so zagotovo zaskrbljujoče, saj vsakodnevno v Evropo vstopa na tisoče ilegalnih migrantov, od teh pa so jih oblasti v enem tednu nazaj v Turčijo vrnile le 16. Čeprav vemo, da jih večina ne beži iz vojnih držav, ampak stremijo k boljšemu življenju in širjenju islamske kulture, med njimi pa so tudi islamski skrajneži, ki povzročajo preplah in razdejanje po Evropi.

 

Ni skrivnost, da se proti Bosni in Hercegovini giblje do 120.000 migrantov, ki vstopajo na Hrvaško in nato nadaljujejo pot do Slovenije. Pritisk migrantov na nekdanji zahodni balkanski poti je okrepljen, njihov edini cilj je, da pridejo v zahodno Evropo. V Sarajevu že vlada kaos, saj v BiH dnevno vstopi okrog 100 migrantov iz Sirije, Libije, Afganistana, Palestine, Pakistana, Alžirije, Maroka, Iraka, Turčije, Irana, Tunizije in drugih držav, ti ljudje pa so na poti v Slovenijo.

Poti po katerih prihajajo migranti
Statistika v poročilu je pokazala, iz katerih smeri prihajajo migranti. Ti se gibljejo iz afriških držav v Španijo proti Franciji, z različnih strani prihajajo v Italijo in iz Turčije množično v Grčijo, proti Bosni in Hercegovini ter v Slovenijo. V preučevanem obdobju enega tedna so beležili tudi smrtne žrtve pri ilegalnih prehodih.

Glavni dogodki v obdobju od 14. maja 2018 do 20. maja 2018
-1.231 migrantov je prispelo v Evropsko unijo le iz Turčije (za primerjavo: teden pred tem pa 849). Skupno število prihodov iz Turčije v EU leta 2018 trenutno znaša 18.636, kar je za 121 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

-353 migrantov je prispelo po osrednji mediteranski poti. Skupno število prihodov po tej poti v letu 2018 je trenutno 10.569.

-791 migrantov je v enem tednu prispelo po zahodni sredozemski/atlantski poti (za primerjavo: teden pred tem 602). Skupno število prihodov po tej poti v letu 2018 znaša 8.665, kar je za 50 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2017.

-12.870 migrantov je zgolj v obdobju enega tedna zaprosilo za mednarodno pomoč v EU. Torej je Evropska unija bogatejša za toliko migrantov le v enem tednu!

-17.020 migrantov čaka na grških točkah za nadaljevanje poti do Slovenije.

-16 migrantov so iz Grčije v Turčijo vrnili v skladu z dogovorom EU-Turčija.

Iz poročila je torej razvidno, da se iz tedna v teden povečuje število prihodov iz Turčije v Grčijo (le v prejšnjem tednu jih je prišlo 1.231). Zaskrbljujoče za Slovenijo pa je, da ti migranti nadaljujejo svojo pot po tako imenovani novi balkanski poti vse do Slovenije. V poročilu poudarjajo, da bi bilo nujno potrebno izboljšati sistem vračanja teh migrantov.

Vračanje migrantov v Turčijo je treba nujno izboljšati
Ena od pomanjkljivosti migrantskega vala, s katerim se soočamo, in ki so jo med drugim navedli v evropskem poročilu, je hitrost operacij vračanja iz Grčije v Turčijo. “To je treba namreč nujno izboljšati, tudi za državljane Sirije. Treba je okrepiti prizadevanja za prepoznavanje migrantov z negativnimi namerami in treba jih je vrniti iz Grčije v Turčijo.”

V Slovenijo 906 migrantov, iz Slovenije 11 migrantov
Tabela prikazuje prehode ilegalnih migrantov v zahodni Balkanski regiji v obdobju od 23. aprila do 20. maja – zaskrbljujoče je, da je število prihodov iz Hrvaške v Slovenijo največje in tudi občutno večje kot v prejšnjih tednih. Po podatkih je v Slovenijo prišlo skupno 906 migrantov, iz Slovenije pa je v Avstrijo odšlo le 11 migrantov, torej vsi ostali so zaprosili za azil, kar ni čudno, če pa jim država nameni skoraj 2 tisoč evrov mesečno.

Z lahkoto preskočijo mejo, pričajo migranti
Sirski migranti, ki so nedavno prispeli iz Sirije v Grčijo, so dejali, da so z lahkoto preplezali ograjo na sirsko-turški meji. Uporabili so lestve, da so ograjo preplezali, ali pa so se splazili po vodnih kanalih. “To pomeni, da je meja med Sirijo in Turčijo pretočna in da ograja ni primerna in ni zmožna zadržati migrantov, da vstopijo v Turčijo,” so zapisali v evropskem poročilu.

Po podatkih Europola je v poročilu tudi poudarjeno tihotapljenje migrantov v tovornjakih. “Prejšnji teden so slovenski policisti odkrili tri migrante iz Afganistana v polpriklopnem tovornjaku, medtem ko so v Ljubljani (pozor: ne na mejnem prehodu!, op.p.) preverjali tovornjak z odpadki. Preiskovalci so ugotovili, da so se migranti skrili v tovornjak na srbsko-hrvaški meji. Madžarskega voznika pa so obtožili kot posrednika, saj pečat pri vratih tovornjaka ni bil poškodovan ali zlomljen.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine