10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Sodišče EU jasno: Do brexita ostaja Velika Britanija del azilnega sistema Evropske unije

Sodišče EU v Luksemburgu je danes odločilo, da Velika Britanija do brexita ostaja del skupne azilne politike Evropske unije. Njena namera, da izstopi iz povezave, na to ne vpliva.

 

V ozadju sodbe je spor med Irsko in Veliko Britanijo glede dveh prosilcev za azil in njunega otroka. Oba sta študirala na Otoku, ko sta jima vizuma potekla, pa sta zaprosila za azil na Irskem.

Irske oblasti so trdile, da bi morala v skladu z dublinsko uredbo prošnjo obravnavati Velika Britanija. Prosilca pa sta vztrajala, da bi morala njuno vlogo zaradi načrtovanega brexita obravnavati Irska.

Irsko sodišče je zaprosilo Sodišče EU, naj pojasni, kakšen vpliv ima postopek izstopa iz unije na azilni sistem. Sodniki v Luksemburgu so opozorili na preteklo sodno prakso, v skladu s katero britanska namera ne vpliva na uporabo prava EU do dejanskega izstopa iz EU.

Glede na sodbo bi sicer lahko Irska na podlagi diskrecijske klavzule v dublinski uredbi sama prevzela azilni postopek za družino. Klavzula namreč državi članici omogoča, da brez kakršnikoli vnaprejšnjih pogojev sama obravnava prošnje za mednarodno zaščito iz političnih, humanitarnih ali praktičnih razlogov, tudi če v skladu z uredbo dejansko ni pristojna.

Zadnje novice

Sorodne vsebine