9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Socialisti očitno delajo s polno paro: Španija sprejela novo pošiljko migrantov

Skoraj dva meseca po tem, ko je Španija ob veliki medijski pozornosti sprejela ladjo Aquarius z migranti, je danes znova odprla svoja pristanišča tej ladji španske nevladne organizacije Proactiva Open Arms z 87 migranti, ki so jih rešili 2. avgusta na odprtem morju blizu Libije.

 

Ladja je pristala v južnem pristaniškem mestu San Roque blizu mesta Algeciras, kjer je Madrid nedavno odprl nov sprejemni center za migrante in begunce.

Tokrat je pristanek ladje minil brez medijske pozornosti, saj novinarjem niso dovolili pristopa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z ladjo je prispelo 87 migrantov, 75 moških in 12 mladoletnikov, večinoma iz Sudana, tudi iz nemirne pokrajine Darfur. Kot je sporočila nevladna organizacija, so sredi morja na gumijastem čolnu preživeli 50 ur brez pitne vode, preden so jih rešili. Mnogi so utrpeli opekline zaradi mešanice goriva in soli. Dodali so, da so bili mnogi “večkrat žrtve zlorab v Libiji”.

Aquarius je od 2. avgusta, ko je migrante rešil, več dni plul v Sredozemskem morju, da bi mu dovolili pristanek v katerem od pristanišč.

Španska vlada je s sprejemom ladje znova ravnala povsem nasprotno kot Italija, ki je letošnje poletje zaprla svoja pristanišča za ladje nevladnih organizacij, ki v Sredozemskem morju rešujejo migrante.

Poudarili pa so, da bodo tokrat z migranti ravnali enako kot z vsemi drugimi, ki nezakonito pridejo v državo. Okoli 630 prebežnikov z ladje Aquarius, ki so po več dneh na morju, ker jih niso hoteli sprejeti ne v Italiji ne na Malti, so 17. junija pristali v Španiji, ker so namreč dobili posebno 45-dnevno humanitarno dovoljenje za bivanje. Številni so se sicer nato odločili zaprositi za azil v Franciji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine