17 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

So imeli migranti v bližini Gradiškega jezera pri Lukovici svoj tabor? Policija: Tam sta šotorila državljana Francije

Bralka nas je opozorila, da je slišala, da so okoli Gradiškega jezera, blizu Lukovice, imeli nezakoniti migranti svoj tabor…

Ob tem se ji je zdelo kot domačinki čudno, da je včeraj vojaški helikopter tako nizko preletaval njihovo območje, “prejšnjo noč je pa pes lajal kot zmešan…pa tudi en avto je iz gozda šibal kot strela…” Zadevo preverjamo pri pristojnih organih. Takoj, ko dobimo njihov odgovor bomo novico posodobili.

Iz Policijske uprave Ljubljana so nam danes zvečer odgovorili: “Včeraj v dopoldanskih urah so policisti prišli do podatka, da ob Gradiškem jezeru taborijo osebe. V nesposredni bližini jezera so policisti izsledili dva državljana Francije, ki sta ob jezeru prespala v šotoru na poti v matično državo, odprtih prenočišč pa nista našla. Policisti so jima izrekli opozorilo zaradi kršitve odloka in jih napotila s kraja, kar sta tudi upoštevala.

V današnjem dnevu smo prejeli anonimno obvestilo, da osebe še vedno taborijo ob jezeru, vendar so policisti pri temeljitem obhodu celotne okolice jezera ugotovili, da na kraju ni šotorov ali tujih državljanov. Iz navedenih ugotovitev izhaja, da se ob jezeru niso nahajali nezakoniti migranti, temveč državljani EU v tranzitu.”

Gradiško jezero je umetno zajezeno jezero v bližini kraja Gradišče v občini Lukovica.

Jezero so zgradili kot mokri zadrževalnik na potoku Drtijščica, ki varuje avtocesto LjubljanaMaribor pred hudournimi vodami. Okoli jezera je speljana urejena makadamska pot v dolžini 4200 m, ki pa je v prometnem smislu namenjena le za dovoz lastnikom okoliških gozdov. Promet z motornimi vozili je za ostale udeležence je prepovedan in zaprt z zapornicami. Tako je cesta idealno sprehajališče. Ob jezeru se vije tudi del Rokovnjaške poti, ki poteka čez vrhove okoliških hribov in je v celoti dolga 60 km. Dostop do jezera je mogoč iz smeri Lukovice ali iz Moravč.

Poleg sprehajalcev na svoj račun lahko pridejo tudi ribiči. Na jugozahodnem koncu jezera je drstišče rib. Njegove vodne površine pa so si že prisvojili tudi labodi in race.

Poleg krožne ceste je v okolici jezera še nekaj položnih poti in točk, vrednih ogleda. Posebno zanimivi sta vas Gradišče z markantno cerkvijo sv. Marjete in okoli dve uri hoda oddaljena Limbarska gora. Na vrhu hriba severozahodno od cerkve sv. Marjete so bili najdeni dokazi, da je na tem mestu stalo prazgodovinsko gradišče, po katerem je kraj, ki se razprostira pod cerkvijo dobil svoje ime. Jugovzhodno od jezera se nahajajo ostanki ruševin gradu Rožek.

Vir: Wikipedia

Zadnje novice

Sorodne vsebine