30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Slovenska vojska krepi dejavnost na meji za preprečevanje ilegalnih prehodov

Piše: L. B. 

Prejšnji teden v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki sta se generalni direktor Policije Anton Olaj in poveljnik sil Slovenske vojske generalmajor Miha Škerbinc seznanila z rezultati polletnega skupnega delovanja po novem načrtu varovanja državne meje, po katerem delujejo od začetka leta. 

Slovenska vojska in Policija se redno usklajujeta in preverjata ustreznost operativnega taktičnega načrta in učinkovitost dela napotenih pripadnikov za odvračanje nezakonitih migracij.

Nov način delovanja je pokazal pozitivne rezultate. Menita, da so rezultati potrditev smotrnosti, ustreznosti odločitev ter kakovostnega načrta delovanja. Prepričana sta v uspešno sinergijo med policijskim in vojaškim delom ter odlično razumevanje načrta na vseh ravneh, tako na strateški, operativni kakor tudi taktični ravni v Policiji in Slovenski vojski. Povedala sta, da sta zadovoljna zaradi prizadevnosti, strokovnosti in zakonitosti opravljanja nalog vojakov in policistov.

Naslednji izziv sta priprava in posodobitev načrtov za zoperstavljanje drugim sodobnim virom ogrožanja varnosti.

Od leta 2015 Slovenska vojska in Policija sodelujeta pri preprečevanju nezakonitih prehodov državne meje in v podporo Policiji pri preprečevanju nezakonitih migracij Slovenska vojska vsak dan nameni skoraj 120 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske.

Slovenska vojska na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije neprekinjeno sodeluje z Ministrstvom za notranje zadeve, od 19. oktobra 2015 naprej, pri reševanju razmer, povezanih z nezakonitimi migracijami. Pri varovanju državne meje pa sodeluje s Policijo od 18. februarja 2016.

Slovenska vojska je na začetku opravljala naloge, ki so obsegale sodelovanje v mešanih patruljah s Policijo na območjih posameznih policijskih uprav pri širšem varovanju državne meje. Pripadniki Slovenske vojske opazujejo, spremljajo, poročajo in varujejo policiste med opravljanjem postopkov ter tako odvračajo nezakonite migracije. Od novembra 2015 sodelujejo tudi pri postavljanju in vzdrževanju začasnih tehničnih ovir. Z opazovanjem širšega območja državne meje z moštvom in brezpilotnimi letali pa že od oktobra 2018. Vlada Republike Slovenije je je pripadnikom Slovenske vojske od 24. februarja do 23. maja 2016 v podporo reševanju migrantske situacije dodelila dodatna pooblastila, ki izhajajo iz 37.a člena Zakona o obrambi. V tem času so opozarjali, napotili, začasno omejevali gibanje ter sodelovali pri obvladovanju skupin in množic. Poleg tega je Slovenska vojska s helikopterji patruljirala ob meji in oskrbovala policijske helikopterje z gorivom.

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je 7. decembra 2018 1., 72. in Logistični brigadi Slovenske vojske za izjemno delo podelil medalje za zasluge na vojaškem oziroma varnostnem področju.

Podporo pri reševanju migrantske situacije, skladno s sklepom vlade je Slovenska vojska omogočala tudi Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje oziroma Civilni zaščiti od 16. septembra 2015 do 7. decembra 2017. Pripadniki Slovenske vojske so takrat opravljali prevoze, oskrbovali, varovali in urejali sprejemne ter nastanitvene centre, dezinficirali objekte Civilne zaščite, pripravljali in delili tako tople obroke kot napitke ter postavljali premične prhe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine