26.1 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Slovenija in Italija nadaljujeta skupno nadziranje meje, čeprav bi morala biti varovana predvsem meja s Hrvaško

Na meji med Slovenijo in Italijo se je s ponedeljkom iztekel sporazum o skupnem nadziranju meje z mešanimi policijskimi patruljami, kljub temu pa se tovrstno sodelovanje nadaljuje, vendar predvsem na območju policijske uprave Koper, so danes za STA sporočili iz policije. Na območju policijske uprave Nova Gorica pa mešanih patrulj ni več.

 

Mešane patrulje na slovensko-italijanski meji so se v skladu s sporazumom o policijskem sodelovanju izvajale od 1. julija do 30. septembra. V tem obdobju je bilo na območju policijske uprave (PU) Koper izvedenih 46 mešanih patrulj, od tega 36 v Sloveniji in deset v Italiji. Skupno je bilo opravljenih 276 patruljnih ur. V mešanih patruljah je sodelovalo 12 slovenskih policistov, so pojasnili na policiji.

Na območju PU Koper so letos do 30. septembra zaradi nezakonitega prestopa meje obravnavali 3922 tujcev, kar je nekoliko več kot v enakem obdobju lani, ko so jih obravnavali 3272. V obdobju izvajanja mešanih patrulj pa so na območju PU Koper zaradi nezakonitega prestopa zunanje meje obravnavali 1922 tujcev. Lani so jih v istem obdobju obravnavali 1785.

Kljub izteku omenjenega sporazuma pa se glede na stanje na področju nedovoljenih migracij na t. i. zahodno-balkanski migrantski poti izvajanje mešanih patrulj na območju PU Koper nadaljuje, in sicer neposredno na podlagi določil omenjenega sporazuma ter v okviru operativnih dogovorov s pristojnimi italijanskimi službami, pojasnjujejo na policiji.

Začeli so se tudi dogovori o začetku izvajanja določenih drugih oblik sodelovanja, ki jih omogoča sporazum – od skupnih analiz do oblikovanja skupne preiskovalne skupine. Kot pojasnjujejo, sta za to zainteresirani policiji obeh držav.

Na PU Koper ocenjujejo, da je delo mešanih patrulj dobro in učinkovito. Policisti, ki so sodelovali v mešanih patruljah so motivirani za tako obliko dela ter si neposredno izmenjujejo znanje, izkušnje in informacije v zvezi s problematiko nedovoljenih migracij.

Mešane patrulje so s strani PU Koper napotene na vsak dogodek, povezan z nedovoljenimi ilegalnimi migracijami, ki se lokacijsko nahaja na območju, predvidenem s sporazumom. Tako italijanski policisti tudi spoznavajo delo ter obseg problematike slovenske policije na področju ilegalnih migracij na zunanji schengenski meji, še poudarjajo na policiji.

Na drugi strani pa so se na območju PU Nova Gorica odločili, da mešanih patrulj ne nadaljujejo. V obdobju izvajanja sporazuma je bilo na tem območju sicer izvedenih šest mešanih patrulj, in sicer tri na območju Slovenije in tri na območju Italije.

Z mešanimi patruljami na tem območju so prekinili že 9. avgusta. Tak dogovor je bil sprejet na delovnem razgovoru z italijanskimi varnostnimi organi, pojasnjujejo na policiji.

Na območju PU Nova Gorica so letos do 29. septembra obravnavali 190 oseb, ki so na nedovoljen način prestopile zunanjo mejo, torej mejo med Slovenijo in Hrvaško. V enakem obdobju lani so obravnavali 61 oseb. V obdobju izvajanja mešanih patrulj pa so obravnavali 42 oseb; v enakem obdobju lani pa 33, so še sporočili iz policije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine