20.6 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

Slovenija bo do konca leta “bogatejša” še za 60 migrantov iz Turčije

Spletni portal Infomigrants poroča, da se naši državi obeta nova pridobitev v obliki paketa migrantov, za katere vlada v odhajanju očitno meni, da nam jih primanjkuje. Slovenija namreč sodeluje z Mednarodno organizacijo za migracije z namenom izvajanja prvega programa za naselitev migrantov v državi. Na podlagi iniciative bo do konca leta 2018 60 migrantov iz Turčije prispelo v Slovenijo. 

 

Iva Perhavec, vodja pisarne Mednarodna organizacija za migracije v Sloveniji, je prepričana, da sporazum o naselitvi migrantov predstavlja nov mejnik v sodelovanju med Slovenijo in Mednarodno organizacije za migracije. “S pomočjo programa bomo podprli slovensko vlado pri izpolnjevanju zavez za zagotavljanje varne in zakonite poti ranljivih sirskih migrantov v Turčiji, ob tem pa bomo izkazali delitev odgovornosti s Turčijo, ki nudi zaščito tem migrantom,” je prepričana Perhavčeva.

V lanskem letu preseljenih kar 10,162 migrantov

Na podlagi tesnega partnerstva med državami članicami EU, Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce, Turškim generalnim direktoratom za upravljanje migracij in Mednarodno organizacijo za migracije je bilo leta 2017 iz Turčije v evropske države preseljenih kar 10,162 migrantov.

Postopek naselitve migrantov iz Turčije se pri nas začne s Turškim generalnim direktoratom za upravljanje migracij in Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce, ki sta zadolžena za identifikacijo, ovrednotenje in vložitev datotek s podatki migrantov v državah, kamor bodo ti naseljeni. Po selekcijskem postopku nastopi Mednarodna organizacija za migracija, ki poskrbi za pridobitev vizumov in potovalnih dokumentov, zadolžena pa je tudi za pridobitev ocene zdravstvenega stanja, organizacijo orientacijskega srečanja in za upravljanje potovanja.

Ko so izbrani migranti pripravljeni za pot, Mednarodna organizacija za migracije poskrbi za njihovo premestitev iz Turčije, med drugim poskrbi tudi spremljevalce, ki nudijo operativno in/ali medicinsko pomoč. Ob prihodu migrantov v Slovenijo bodo z delom nastopile nevladne organizacije in druga združenja, ki bodo poskrbeli za njihovo zašito in integracijo migrantov v evropski državi. V lanskem letu je Mednarodna organizacija za migracije pri naseljevanju migrantov v evropskih državah pomagala kar 26,673 migrantom, kar predstavlja kar 49 odstotno povečanje v primerjavi z letom prej.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine