2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

Več kot 10.000 žensk in deklet na Finskem žrtev barbarskega obrezovanja

Varuh za javno zdravstvo na Finskem je ugotovil, da za več tisoč deklic obstaja tveganje, da bodo prisiljene v genitalno obrezovanje, ki je v skladu z muslimanskimi običaji.

Podatki kažejo, da je na Finskem več kot deset tisoč deklet in žensk, ki so bile podvržene barbarski praksi, v kateri dekletom odstranijo vse ali samo dele zunanjih spolovil. Še od 650 do 3000 pa jih je po poročanju Voice of Europe v nevarnosti, da jih to še doleti.

Ulla Karhu, bodoča babica z Univerze za aplicirano znanost Metropolia v Helsinkih, je povedala, da v različnih državah podvržejo dekleta različnim praksam obrezovanja. V nekaterih državah klitoris odrežejo ali izžgejo, v drugih je praksa, da se odstranijo tudi sramne ustnice, nastalo rano pa zašijejo, tako da ostane zgolj majhna odprtina za uriniranje in menstruacijo, kar predstavlja velike dodatne težave pri porodu.

Migrantski starši svoje hčere pošiljajo domov, da jih obrežejo

Specialistka varuha za javno zdravstvo na Finskem Mimmi Koukkula meni, da se večina genitalnega obrezovanja deklic izvaja zunaj države. Starši namreč svoje hčerke primerne starosti pošljejo nazaj domov v Afriko ali na Bližnji vzhod.

Orodje za obrezovanje je pogosto zelo primitivno in ni ustrezno sterilizirano. (Vir: Twitter)

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so nevarnosti genitalnega obrezovanja najbolj izpostavljene deklice do 15. leta starosti. Postopek se večinoma izvaja med migranti iz Somalije, Eritreje, Etiopije in kurdskih predelov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine