15.1 C
Ljubljana
sreda, 4 oktobra, 2023

Škandal v Nemčiji zaradi “azilne goljufije”: Tolmač in odvetniki v azilnih domovih sprejemali podkupnino od migrantov v zameno za sprejeto prošnjo za azil!

Nemški organi za migracije so razširili svoja pregledovanja goljufij pri prošnjah za azil in sedaj preiskujejo še 10 dodatnih področnih uradov zaradi suma izdajanja dovoljenj za migrante, da lahko ostanejo v državi, brez utemeljenih razlogov. Nemški zvezni urad za migracije in azil (BAMF) je v petek napovedal, da bodo preučili približno 18.000 primerov prošenj za azil migrantov v mestu Bremen že do leta 2000, potem ko je regionalni urad odkril odobritev azila vse do 2.000 migrantom med letoma 2013 in 2016, ki se niso ujemale z merili vlade.

V nedeljo se je škandal poglobil še z dodatnimi 10 uradi, ki so odločali o prošnjah za azil, in so jih dodali na seznam preiskav. BAMF je napovedal, da bo na zahtevo zveznega ministrstva za notranje zadeve preučil vse tiste podružnice, kjer so povprečne kvote prošenj za azil (sprejete ali zavrnjene) odstopale za 10 odstotkov v primerjavi z drugimi uradi. Tudi vseh 8.500 primerov iz leta 2017 bodo pregledali.

Odvetniki in tolmač so prejemali podkupnino od migrantov, da so sprejeli njihove prošnje za azil

V aprilu pa je sledil nov škandal, ko so razkrili, da je bil nekdanji uradnik urada BAMF v Bremnu pod preiskavo zaradi suma o prejemanju podkupnine od najmanj 1.200 prosilcev za azil med letoma 2013 in 2016. Tudi pet drugih uradnikov je osumljenih, da so pri tem sodelovali – vključno s tolmačem in tremi odvetniki. Medtem je BAMF zanikal trditve, da je vlada že februarja 2017 vedela za goljufije v zvezi s prošnjami za azil. Suddeutsche Zeitung je namreč v nedeljo sporočil, da so oblastem že takrat napisali pismo, v katerem so zahtevali od migracijskih uradov, naj pogledajo podružnico v Bremnu, vključno z odvetnikom za migrante, ki je delal za urad Spodnje Saške.

Porast desnih strank v Nemčiji

Več kot 1,6 milijona migrantov, večinoma iz Afrike in z Bližnjega vzhoda, je od leta 2014 prišlo v Nemčijo zaradi politike “odprtih vrat” kanclerke Angele Merkel. Prihod migrantov je razdelil državo in bistveno povečal podporo stranke “Alternativa za Nemčijo” (AfD), ki si je na septembrskih volitvah zagotovila tretje mesto in prvič vstopila v parlament. Porast desnih strank v Nemčiji je viden po številnih terorističnih napadih migrantov pa tudi po incidentih s spolnim nadlegovanjem po vsej državi. Lani oktobra so v Nemčiji sklenili, da omejijo število migrantov v azilnih centrih na 200 tisoč na leto. V naslednjih dveh letih pa načrtujejo, da bodo za migrante porabili 78 milijard evrov, še poroča RT.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine