13 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Se vendarle premika? Celjski kriminalisti zaradi nezakonitih prevozov migrantov ovadili 10 oseb

Celjski kriminalisti so zaradi nezakonitih prevozov migrantov kazensko ovadili 10 oseb za 16 kaznivih dejanj. V torek so prostost odvzeli sedmim osebam, trije so že na prostosti, štirje pa bodo predvidoma v četrtek pripeljali k preiskovalnemu sodniku, je danes na novinarski konferenci povedal prvi mož celjskih kriminalistov Damijan Turk.

 

Dejal je, da so s preiskavo začeli decembra lani. Osumljeni člani kriminalne združbe, stari od 22 do 37 let, so v času od začetka preiskave decembra lani do avgusta letos, v sodelovanju z več neznanimi storilci z območja Slovenije ali tujine, organizirali in vodili del mednarodne kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s nezakonitim prevažanjem migrantov s Hrvaške preko Slovenije v Italijo.

Kriminalna združba je na tej relaciji prepeljala ali organizirala prevoze 279 oseb, od katerih so jih 151 na območju Slovenije, Hrvaške in Italije identificirali. Večinoma je šlo za državljane Iraka, Irana, Pakistana, Afganistana, Indije in Kitajske, je dejal Turk.

Kriminalna združba je po Turkovih besedah za prevoznike uporabljala predvsem osebe s socialnega dna, pogosto tudi odvisnike od prepovedanih drog. Ilegalne migrante so prevažali v osebnih in kombiniranih vozilih, nekateri tudi brez vozniških dovoljenj, ter z vozili tudi bežali pred policijo in tako ogrožali življenja migrantov.

Kot posebnost je Turk izpostavil, da so tihotapci najeli avtodom za šest oseb, v njem so potem prevažali 24 migrantov. Vozniki so za prevoz migrantov prejeli od 250 do 500 evrov, migrant pa je moral za pot do Italije odšteti 2000 evrov, v nekaterih primerih pa tudi 3000 evrov.

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili tudi, da so posamezni člani kriminalne združbe izvrševali kazniva dejanja še s področja prepovedanih drog. Preprodajali so predvsem kokain, heroin in konopljo, zaradi česar jih bodo pet ovadili še zaradi sumov storitve kaznivih dejanj neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami.

Turk je tudi poudaril, da je bil eden od osumljencev ob prijetju oborožen s strelnim orožjem, pripravljenim za uporabo, pri drugem osumljenemu pa je bilo strelno orožje najdeno med hišno preiskavo, kar kaže na to, da je šlo za resno in nevarno kriminalno združbo.

Vodja oddelka za kriminalne združbe v sektorju za organizirano kriminaliteto na Generalni policijski upravi Uroš Lavrič je pojasnil, da je bilo v preteklem obdobju zaznano več primerov, ko so tihotapci ljudi s svojim brezkompromisnim ravnanjem ogrožali življenja migrantov. Ob tem je postregel s podatkom, da so v zadnjem mesecu beležili šest primerov prijetih tihotapcev, ki so v kombiniranih vozilih prevažali od 31 pa do 47 nezakonitih migrantov.

Dejal je tudi, da kriminalistična policija skladno s povečano problematiko nezakonitih migracij prilagaja svoje delovanje, tudi z uvajanjem novih načinov dela. Na posameznih policijskih upravah so bile tako ustanovljene delovne skupine za preiskovanje kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja državne meje ali ozemlja države.

Lavrič je še postregel s podatkom, da so od januarja do julija letos zabeležili 251 primerov prepovedanega prehajanja meje, kar je 45 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Lani je slovenska policija obravnavala 153 dogodkov, v katerih je bilo prijetih 218 tihotapcev ljudi. Od začetka leta do danes je bilo obravnavanih 192 primerov, prijeli pa so 273 tihotapcev s 1554 nezakonitimi migranti.

Višji policijski inšpektor na Generalni policijski upravi Marjan Štubljar je dejal, da pri odkrivanju migrantov uporabljajo vso razpoložljivo opremo, kot so helikopterji, termovizije, droni in videonadzorni sistemi. Prav tako je policija začela testirati kamere za snemanje podvozja vlakov in tovornih vozil, ker ugotavljajo primere prebežnikov, ki se skušajo mejni kontroli izogniti skriti v podvozjih vlakov in tovornih vozil.

Zadnje novice

Sorodne vsebine