-0.7 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Se končuje drama na srbsko-madžarski meji? Tamkajšnje migrante, ki so se preko družbenih omrežjih organizirali in nasilno vstopili na Madžarsko, premestili v migrantske centre v Srbiji

Potem ko je madžarska policija v četrtek zaprla prehod Tompa-Kelebija na meji s Srbijo, da bi skupini več sto migrantov preprečila vstop v državo, so srbske oblasti ponoči premestile ljudi v begunske centre, mejni prehod pa so za promet odprli davi ob 7. uri, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

 

Okoli 400 migrantov, po lastnih navedbah večinoma iz Sirije, so se organizirali preko družbenih omrežij in se v četrtek popoldne iz več sprejemnih centrov v Srbiji napotili k omenjenemu mejnemu prehodu, da bi vstopili na območje Evropske unije. Tam pa jih je pričakala zaprta meja in kordon madžarske policije v polni opremi. Mejni prehod je bil zaprt od četrtka od 16. ure.

Ko so naleteli na zaprto mejo, so mirno protestirali, postavili šotore in razgrnili spalne vreče. V skupini naj bi bilo po poročanju Tanjuga tudi okoli 50 otrok, med njimi naj bi jih okoli 15 stalo pred zapornico na meji in v angleščini vzklikalo: “Odprite vrata”.

V četrtek zvečer je migrante na meji obiskal srbski obrambni minister Aleksandar Vulin. Menil je, da so za dogajanje odgovorne nevladne organizacije, ki da so migrante obvestile, da so meje odprte. “Ne bomo dovolili, da nas migranti sprejo s sosedi,” je poudaril po poročanju Tanjuga.

Ponoči so migrante premestili v begunske centre v Srbiji. Mejni prehod so za promet odprli davi ob 7. uri.

Zadnje novice

Sorodne vsebine