12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Se je nova italijanska vlada ustrašila Salvinijeve akcije? Sedaj dela seznam varnih pristanišč v Severni Afriki za migrante

Italijanska vlada želi oblikovati seznam varnih pristanišč v Severni Afriki, kjer bi lahko pristali migranti iz Libije. S podporo severnoafriških držav in evropske komisije si Rim prizadeva pripraviti načrt za zmanjšanje števila migrantov, ki prispejo v italijanska pristanišča.

 

Italija želi tudi pospešiti vračanje migrantov, ki nimajo pravice do azila. “Smo pred odločilnim preobratom, kar zadeva vračanja,” je po poročanju medijev danes dejal Conte.

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je poleg tega stopil v stik s sredozemskimi državami, da bi skupaj oblikovali pobude za zajezitev migrantskih tokov v Sredozemskem morju. Ob robu zasedanja GS ZN se je Di Maio po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sešel s tunizijskim in alžirskim kolegom Khemaiesom Jhinaouijem in Sabrijem Boukadoumom.

Di Maio je v pogovoru za Sky TG 24 poudaril, da je ponedeljkov dogovor štirih držav na Malti o začasnem mehanizmu za samodejno porazdelitev migrantov, rešenih na morju, za vlado v Rimu pomemben. Še pomembneje pa je ustaviti prihode migrantov, pri čemer je pomembno stabilizirati razmere v Libiji.

Ta severnoafriška država naj bi bila tudi tema pogovorov ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea z italijanskim državnim vrhom ob obisku v Rimu, predvidenem v začetku oktobra.

Italija si tudi prizadeva vzpostaviti humanitarne koridorje, po katerih bi begunci lahko na zakonit način prišli v Evropo. Po tovrstnih poteh, ki so jih vzpostavili s pomočjo katoliške skupnosti Sant’Egidio, je od leta 2016 v Italijo prišlo že 2200 beguncev, 500 pa v Francijo, Belgijo in Andoro, še poroča APA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine