11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Še ena nova migrantska pot proti Sloveniji: Prihajajo s sončnim zahodom! Obmejne vasi v strahu pred migranti, ki se “ponoči motajo okoli hiš”

S padcem temperatur, ki je v osrednji del Bosne in Hercegovine prinesel snežne zamete, so ilegalni migranti prilagodili svojo pot, zdaj prečkajo mejo v južni Dalmaciji. Od tam bodo po pričakovanjih nadaljevali pot proti Sloveniji.

V zadnjem času se je zaradi hude zime in velikih količin snega v Bosni in Hercegovini pot, ki jo ubirajo ilegalni migranti za prečkanje meje s Hrvaško, od koder nadaljujejo proti Sloveniji, po poročanju Slobodne Dalmacijenekoliko spremenila.

Zdaj je tako na udaru pot od Mostarja do Šipovače pri Ljubiškem, ki vodi do mejnega prehoda pri vasi Kašče pri Vrgorcu. Kakor so povedali prebivalci Šipovače, ilegalne migrante vsako noč vozijo trije avtomobili, dve škodi in en passat.

Številni starejši zbežali v večja mesta
Policija naredi bore malo. Prebivalci vasi pa so prisiljeni zaklepati vrata in živeti v strahu za svoja življenja, ko pade mrak. Zato so se številni starejši preselili k svojim otrokom v večja mesta, kjer se počutijo bolj varne kakor pa v pozabljenih zaselkih. Ob zadnjih novicah o migrantih, ki so vdrli v lovsko kočo na Primorskem, jo razmetali in vse uničili, to niti ne preseneča.

50-letni Šipovačan, ki je želel ostati anonimen, je povedal, da taksisti migrante odložijo v vasi, od koder se peš odpravijo proti Kaščam. “Tej norosti je treba narediti konec,” je povedal vaščan. “Policija bi morala pripraviti zasede ob sončnem zahodu, ker jih takrat praviloma vozijo, in verjamem, da bi to obrodilo rezultate.”

Migranti razdaljo pet do šest kilometrov od Šipovače do Kašč prehodijo, prebijajo se skozi gozd in se vzpenjajo po strmi gorski cesti. “Nikomur ni vseeno v vasi, še posebej nam, ki imamo otroke,” je povedal 50-letnik. Na skupino sedmih ilegalnih migrantov je med spustom s Kašč naletel tudi novinar Slobodne Dalmacije Mate Primorac, ki je izpostavil, da so bili v večini 30-letniki.

Več kot sto ujetih migrantov, koliko jih je ušlo?
Po neuradnih podatkih, ki jih je pridobil hrvaški spletni portal, naj bi bilo število migrantov, ki so jih prijeli na vrgoraškem območju, večje od sto. Koliko stotin pa se jih je uspelo izogniti roki zakona, pa bo kmalu pokazal čas, ko pridejo do slovensko-hrvaške meje. Migrantska kriza se nadaljuje. Prihoda ilegalnih migrantov, pred katerim nas je leta 2015 do neke mere rešila zima, tokrat ni mogoče ustaviti.

Kako bo reagirala Slovenija, pa bo pokazal čas. A po tem, kar lahko vidimo, da počnejo migranti v Sloveniji, nas lahko upravičeno skrbi. Če že zdaj, ko temperature še niso tako nizke, vlamljajo v hiše, uničujejo in kradejo, kako bo šele, ko nastopi prava zima? Koliko ilegalnih migrantov, ki so trenutno nezabeleženi in na poti proti Sloveniji, bo na koncu ravno v Sloveniji zaprosilo za azil?

Stanje z ilegalnimi migranti se ne izboljšuje, temveč samo poslabšuje. Hrvati ilegalne migrante, ki jih ujamejo, vračajo nazaj v BiH. Slovenci ilegalne migrante, ki jih ujamejo, sprejemajo v azilne domove.

Ivan Šokić/Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine