21.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Samo za prehrano 120 migrantov 1,4 milijona evrov letno!

Vladni urad za oskrbo in integracijo je v juniju objavil javno naročilo za oskrbo migrantov s prehrano v vrednosti 1,4 milijona evrov. To naj bi zadostovalo za 120 migrantov, ki jih nameravajo naseliti v apartmaje notranjega ministrstva RS na Debelem rtiču. Ob tem niso zapisali, za kako dolgo nameravajo tja nastaniti migrante, niti kaj bodo rekli staršem več kot 15 tisoč otrok, ki vsako poletje počitnikujejo v mladinskem letovišču Debeli rtič.

“Spet ti migranti … Pri 43 km morja, ki ga ima Slovenija, en delček res mislimo dodeliti azilnemu centru na Debelem rtiču?! Kapaciteta za 120 ilegalnih migrantov. A ni dovolj, da smo ‘prijazno’ dodeli 5 stanovanj v MOK??” je postavila vprašanje na svojem profilu na Facebooku Sabina Homjak.

Vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov je namreč v sredini junija objavil javno naročilo za oskrbo migrantov z živili, katerih vrednost je po navedbah STA ocenjena na 1,4 milijona evrov. To naj bi bil po podatkih strošek samo za prehrano za 120 migrantov, ki bi jih naselili v bungalove na Debelem rtiču, ki so v lasti notranjega ministrstva. Ti prostori so bili dani na razpolago že pred dvema letoma, a je takrat vlada trdila, da bodo tja naselili “prosilce za azil” le v primeru, če bo njihovo število naraslo. Zdaj se je, kot kaže, situacija zaostrila do te mere, da je država že objavila javno naročilo za potrebno hrano.

11.667 evrov za prehrano enega migranta
Če preračunamo vrednost hrane na posameznega migranta, ki bo nastanjen na Debelem rtiču, pridemo do še ene vrtoglave številke. Namreč – strošek prehrane za posameznega migranta znaša dih jemajočih 11.667 evrov. Vprašamo se lahko, s čim namerava država prehranjevati teh 120 migrantov, s suhim zlatom? Strošek prehrane, predviden za enega migranta, zadostuje za celoletno prehrano dveh povprečnih slovenskih družin.

Ob tem je treba poudariti, da so na vladnem uradu za oskrbo in integracijo migrantov prilagodili jedilnik navadam “azilantov”, saj ta ne vključuje izdelkov iz svinjine. Toliko o kakršnikoli “integraciji”. Kako dolgo nameravajo ti migranti ostati na Debelem rtiču, tudi ni znano.

Pa varnostni vidik otrok, ki tam letujejo?
Ravno tako je zaskrbljujoče dejstvo, da vlada v odhodu razmišlja o naselitvi migrantov, ki predstavljajo visoko stopnjo tveganja, na območje, kamor se vsako leto odpravi na počitnice več tisoč otrok. Na Debelem rtiču namreč vsako leto biva 15 tisoč otrok, med njimi pa je 1300 tistih iz socialno ogroženih družin, ki jim je omogočeno brezplačno letovanje.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine