-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Samo v septembru v BiH prispelo 4047 nezakonitih migrantov, večinoma iz afriških držav

Piše: C. R.

Od začetka letošnjega leta so v Bosni in Hercegovini po podatkih službe za delo s tujci zabeležili prihod 19.446 nezakonitih migrantov, kar je skoraj 4000 več kot v celotnem minulem letu, piše časnik Dnevni avaz. Samo v septembru je v državo prispelo 4047 nezakonitih migrantov, večinoma iz afriških držav.

V letu 2021 je služba za delo s tujci zabeležila 15.812 nezakonitih migrantov, letos pa samo v prvi polovici oktobra 2135. “V sprejemnih centrih je trenutno 2976 ljudi,” so sporočili iz službe za delo s tujci za Dnevni avaz.

Nezakoniti migranti v zadnjem obdobju prihajajo predvsem iz afriških držav. Na povečano število nezakonitih migrantov je opozorila tudi obmejna policija. Ta je samo na območju Zvornika na severovzhodu države v septembru odkrila 726 nezakonitih migrantov, zabeležili pa so tudi nekaj utopitev zaradi nepoznavanja terena in narasle reke Drine.

S povečanjem števila prihodov nezakonitih migrantov po zahodnobalkanski migrantski poti se sooča tudi več držav članic Evropske unije. To je predvsem posledica vizumske politike držav Zahodnega Balkana, v katere lahko državljani tretjih držav vstopijo brez vizumov, nato pa pot nadaljujejo v EU.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine