-0.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Samo v Hamburgu za migrante zapravili skoraj pol milijard evrov

Piše: Ivan Šokić 

Nemčija je za vzdrževanje migrantov v državi porabila že več deset milijard evrov. Levji delež sredstev pa predstavljajo stroški zdravstvenih storitev. 

Stroški zdravstvenega zavarovanja za hitro naraščajočo priseljensko prebivalstvo v Nemčiji strmo naraščajo. Od leta 2015 so po uradnih podatkih samo v Hamburgu za zdravniško nego migrantov porabili skoraj pol milijarde evrov.

Po mnenju Alexandra Wolfa, vodje poslanske skupine AfD v deželnem parlamentu bi morale oblasti nemudoma poslati domov migrante, ki morajo zapustiti državo. Na tak način bi razbremenili socialno blagajno, je prepričan poslanec AfD.

Nemčija je v zadnih letih, predvsem od leta 2016 naprej sprejela ogromno število migrantov iz Bližnjega vzhoda in Afrike, ki se niso izkazali za poceni delovno silo, temveč breme socialni blagajni. Za namene integracije, izobraževanja, namestitve in zdravstvenega zavarovanja je nemška vlada samo leta 2020 nameravala zapraviti 64 milijard evrov. To je bila vsota ločena od enormnih zneskov, ki jih je Nemčija namenila za migrante pred tem.

S prihodom kopice ukrajinskih beguncev je pričakovati, da bodo že tako veliki zneski še dodatno narastli ravno v času visoke inflacije in draženjem zdravstvenega zavarovanja zaradi vedno starejšega nemškega prebivalstva.

V Hamburgu je sicer prijavljenih 60.000 beguncev. Od tega jih 2.800 nima dovoljenja, da lahko še naprej ostanejo v državi. Nedavno pa je v mesto v 1,8 milijonsko mesto prispelo še 15 tisoč ukrajinskih beguncev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine