16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Salvinija obtožili ugrabitve, ker ni spustil migrantov v italijanska pristanišča – vendar mu je senat priznal imuniteto

Italijanski senat je danes zavrnil odvzem imunitete italijanskemu notranjemu ministru Matteu Salviniju, ki je obtožen ugrabitve zaradi zadrževanja migrantov na morju. Tako so senatorji blokirali sodni postopek proti ministru.

 

Obtožbe so povezane z zadrževanjem ladje italijanske obalne straže Diciotti, na kateri je bilo 190 rešenih migrantov, na morju avgusta lani. Po petih dneh je Italija 13 bolnim migrantom dovolila izkrcanje, preostalim 177 pa šele po nadaljnjih petih dneh na morju. Italijanskemu notranjemu ministru očitajo zlorabo oblasti in ugrabitev.

Že pred glasovanjem je Salvini v senatu branil svoja dejanja, ki so bila po njegovem mnenju v interesu nacionalne varnosti. “Italijani plačujejo mojo plačo, da branim meje in varnost naše države,” je povedal.

Notranji minister je sicer v torek znova prepovedal vstop v italijansko pristanišče eni od ladij z rešenimi migranti. Italijanske oblasti so italijansko ladjo Mare Jonio kolektiva humanitarnih organizacij Mediterranea, ki je blizu libijske obale rešila 49 migrantov, zasegle. Finančna policija je reševalno ladjo pospremila v pristanišče na otoku Lampedusa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine