22.9 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Salvini bi prepovedal vplutje tudi ladjam mednarodnih misij z migranti na krovu

Potem ko je italijanski notranji minister Matteo Salvini prepovedal vplutje ladij nevladnih organizacij z migranti na krovu v italijanska pristanišča, zdaj želi storiti enako za ladje tujih mornaric. Njegovi predlogi so povzročili trenja v vladi, češ da za to ni pristojno notranje ministrstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Ladje mednarodnih misij […] ne bi smele vse pripluti v Italijo. Nekatere da, ne pa vse,” je danes vztrajal Salvini v intervjuju za italijanski časnik La Verita.

Kot je pojasnil je imel med drugim v mislih operacijo EU Navfor Med Sophia, ki jo koordinira evropska agencija za zunanje meje Frontex.

Medtem so viri v obrambnem ministrstvu, ki jih navaja italijanska tiskovna agencija Ansa, v nedeljo izpostavili, da je pristojnost obrambnega in zunanjega ministrstva, da se odločata glede misij EU. Če se takšne odločitve ne uskladi na vladni ravni, potem se ne doseže nič razen naslovnic v medijih, so dodali.

Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio pa se je danes odzval podobno kot Salvini in sicer je pojasnil, da si Italija res želi spremeniti pravila glede mednarodnih operacij. “Ladje evropskih misij morajo migrante voziti v vsa evropska pristanišča, ne samo v italijanska,” je dejal za italijanski Radio 1.

Salvini je v nedeljo sporočil, da bo ladjam tujih mornaric, ki so pobrale migrante v Sredozemskem morju, prepovedal vplutje v italijanska pristanišča in tako še razširil prepoved vplutja, ki sedaj velja za ladje nevladnih organizacij. V nedeljo sicer ni imensko navedel mednarodnih misij. O svojih zahtevah bo preostale članice EU predvidoma obvestil na zasedanju notranjih ministrov EU v Innsbrucku, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Zadnje novice

Sorodne vsebine