20.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Romana Tomc in Milan Zver bosta glasovala proti delu pakta, ki bi uvajal obvezno solidarnost med članicami EU

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

“Migracijski pakt ni dovolj ambiciozen pri zaščiti interesov Evropske unije in ne daje jasnega sporočila, da so meje EU varovane ter da ilegalni vstopi niso mogoči,” je sporočila evroposlanka Romana Tomc. Evropski parlament danes glasuje in razpravlja o evropskem paktu s področja migracij in azila, za celovito urejanje problematike v regiji in vsebuje deset zakonodajnih aktov.

Slovenski evroposlanci so na današnjem glasovanju v EU parlamentu večinoma izrazili podporo evropskemu paktu, ki se nanaša na migracije in azil, čeravno niso v celoti zadovoljni z njegovo vsebino. Evroposlanec Milan Zver je dejal, da bo glasoval proti tistim delom pakta, s katerimi ne soglaša. Zver: “Rešitev, ki uvajajo obvezne kvote oziroma denarne kazni, ki doletijo države članice, če kvot ne sprejmejo, ne morem podpreti, zato bom v teh delih pakta glasoval proti,” poroča STA. 

Zver bi si ravno tako želel, da bi zakonodaja konkretneje udejanjala neprepustno varovanje na zunanjih mejah, rigorozno vračanje migrantov, ki niso prejeli zaščite oziroma ne spoštujejo evropskega načina življenja in predpisov, uvajanje sprejemnih centrov izven EU ter prenehanje financiranja nevladnikov, ki spodbujajo nelegalne migracije. Z deli pakta se prav tako ne strinja evroposlanka Romana Tomc, ki je prepričana, da je premalo ambiciozen, ko gre za zaščito interesov EU.

 

Pakt EU državam članicam vsiljuje obvezne migrantske kvote!
Tomčeva meni, da pakt ne sporoča dovolj jasno, da so meje EU varovane in da ilegalne migracije niso mogoče. Dodala je, da nasprotuje rešitvam, ki vsebujejo obvezno solidarnostno prerazporeditev: “To je moja rdeča linija, od katere ne odstopam.” Je pa paket po njenem obširen in ponuja tudi nekaj dobrih rešitev. Podpira denimo predloge za strožji nadzor nad tem, kdo vstopa v EU, strožje ukrepe proti trgovini z belim blagom ter prenos odločanja o prošnjah za azil izven EU.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine