7.7 C
Ljubljana
sobota, 2 marca, 2024

Rokavski preliv letos prečkalo več migrantov kot v celotnem lanskem letu

Piše: C. R., STA

Agnecija STA poroča, da je letos iz severne Francije v Veliko Britanijo prek Rokavskega preliva prišlo več migrantov kot v celotnem lanskem letu, kažejo uradni podatki britanske vlade. Nevarno pot čez eno najbolj prometnih ladijskih poti na svetu je v letošnjem letu doslej opravilo 28.561 ljudi, lani pa v celem letu 28.526, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob enakem času lani je preliv uspešno prečkalo polovico manj ljudi, in sicer nekaj manj kot 14.500.

Samo v septembru so doslej zabeležili 3518 prehodov, medtem ko so največje dnevno število v zgodovini zabeležili 22. avgusta letos, ko je v enem samem dnevu kanal s 27 čolni prečkalo 1295 ljudi. Pred tem je največ ljudi v enem dnevu Rokavski preliv prečkalo 11. novembra 2021, in sicer 1185.

Nezakonite migracije so pereče politično vprašanje britanskih oblasti, ki so po izstopu Otoka iz EU obljubile strožji nadzor svojih meja.

Aprila je London tako naznanil uvedbo nove politike priseljevanje, v skladu s katero bi oblasti prosilce za azil, ki bi na Otok prispeli brez ustreznih dokumentov, premestile v Ruando.

Prvi let v to afriško državo v okviru te sheme je sredi junija ustavilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP), zakonitost takšne politike pa trenutno na prošnjo tako prosilcev za azil kot nevladnih organizacij za človekove pravice preučujejo londonska sodišča.

Prejšnji teden je uvedbo podobne politike – prav tako v sodelovanju z Ruando – napovedala tudi Danska, ki je znana po enem najstrožjih stališč do priseljevanja v Evropi. Junija lani so v Koebenhavnu sprejeli zakon, ki danskim oblastem omogoča odprtje sprejemnih azilnih centrov zunaj Evrope, kjer naj bi prosilci živeli med obravnavo njihove prošnje. Ti bi prošnjo sicer še vedno morali vložiti na Danskem, nato pa bi jih od tam prepeljali v države, kot je Ruanda.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine