12.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Nezakonite migrante z jadrnice Alex izkrcali na Lampedusi, nemška »tihotapska« ladja Sea-Eye odplula proti Malti

Z reševalne oziroma bolje rečeno tihotapske jadrnice Alex italijanske t. i. nevladne organizacije, ki se je v soboto kljub ukazu italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, naj tega ne naredi, nezakonito zasidrala v pristanišču na Lampedusi, so ponoči izkrcali približno 40 rešenih migrantov. Ladja nemške nevladne organizacije Sea-Eye pa je ponoči odplula proti Malti.

Italijanske oblasti so jarnico Alex, s katere so kljub prepovedi italijanskih oblasti izkrcali rešene nezakonite migrante, zasegle, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je sporočilo italijansko notranje ministrstvo, so proti posadki, ki deluje v okviru nevladne organizacije Mediterranea, sprožili preiskavo zaradi spodbujanja nezakonitih migracij.

Mediterranea pa je prek Twitterja sporočila, da so italijanske oblasti zaradi kršitve mednarodnih pravil sprožile postopek le proti kapitanu ladje, ne pa tudi proti celotni posadki.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini se je v soboto odzval na vplutje reševalne ladje Alex in poudaril, da ne bo nikomur dovolil izkrcanja z ladje. “Ne bom dovolil izkrcanja ljudem, ki ne spoštujejo italijanskih zakonov in pomagajo tihotapcem ljudi,” je v soboto zapisal Salvini.

Ladja nemške nevladne organizacije Sea-Eye, Alan Kurdi, ki je v petek v Sredozemlju »rešila« oziroma tihotapsko naložila 65 ljudi, pa je je ponoči odplula proti Malti, potem ko ji italijanske oblasti prav tako niso dovolile vplutja v pristanišče na Lampeduso in je na dovoljenje čakala v mednarodnih vodah pred tem italijanskim otokom v Sredozemskem morju.

“Alan Kurdi je spremenil smer plovbe proti Malti,” je na Twitterju v soboto zvečer zapisala organizacija Sea-Eye. “Zdaj naj se pokaže, ali evropske vlade podpirajo italijansko stališče,” so zapisali na Twitterju in opozorili, da človeška življenja ne morejo biti stvar pogajanj.

Alan Kurdi je v petek v mednarodnih vodah ob obali Libije s tihotapskega gumijastega čolna rešil 65 ljudi, med njimi je veliko »otrok brez spremstva«. Predstavnik Sea-Eye je za nemški Deutsche Welle opozoril, da so mnogi izčrpani, nekateri v zelo slabem stanju, videti je, da so več mesecev živeli v slabih pogojih. Nekateri od njih naj bi bili v zbirnih centrih v Libiji pet let. Kaj je res pa je težko ugotoviti, saj nezakoniti migranti za evropske medije prirejajo svoje zgodbe tako, da so slišati čim bolj ubogi…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine