21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Rešene migrante izkrcali s humanitarne ladje Ocean Viking na Siciliji, prevzeli jih bosta Francija in Nemčija

Okoli 100 migrantov, ki jih je humanitarna ladja Ocean Viking rešila pred dvema tednoma s Sredozemskem morju, so danes izkrcali na Siciliji. Okoli 70 migrantov bosta sprejeli Francija in Nemčija. Reševalna ladja Alan Kurdi z 90 migranti na krovu medtem ostaja na morju.

 

“Vsi 104 rešeni migranti so zapustili ladjo Ocean Viking,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz humanitarne organizacije Zdravniki brez meja, ki skupaj z organizacijo SOS Mediterranee upravlja ladjo.

Ocean Viking je 18. oktobra rešila migrante približno 90 kilometrov od libijske obale. Omenjeni organizaciji sta v preteklih dneh večkrat pozvali Italijo in Malto, naj dovolita izkrcanje migrantov, med katerimi so tudi dve nosečnici in dva dojenčka.

Rim je dovolil vplutje v pristanišče Pozzallo na Siciliji, potem ko so se z Nemčijo in Francijo dogovorili, da bosta sprejeli okoli 70 rešenih ljudi.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos se je zahvalil tem trem državam za solidarnost, a je vztrajal pri potrebi po “trajnih rešitvah” za porazdelitev novih migrantov, ki pridejo v Evropo.

Ladja Alan Kurdi nemške nevladne organizacije Sea-Eye, ki je v soboto rešila 90 migrantov, medtem še vedno čaka na dovoljenje za vplutje v pristanišče.

Španska nevladna organizacija Open Arms pa je sporočila, da je na morju rešila 15 ljudi, katerih čoln se je utapljal.

Humanitarne ladje, ki rešujejo migrante, tako še vedno po več dni čakajo na morju, ker jih Italija in Malta ne želita sprejeti, dokler druge države EU ne zagotovijo, da bodo del bremena prevzele nase. Rim ladij brez zagotovil drugih držav ne sprejema, kljub temu da desničarski politik Matteo Salvini ni več italijanski notranji minister.

Zadnje novice

Sorodne vsebine