19.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Razen ministra za notranje zadeve vsi vladajoči obstruirali razpravo o vojski na meji!

V prvih enajstih mesecih letos so policisti opazili 15.221 migrantov, ki so na črno že prečkali mejo. Lani so jih v enakem času ujeli 8905. Število se je povečalo za 70,9 odstotkov. 10.526 so jih do konca novembra vrnili nazaj na Hrvaško.

 

Vladajoči obstruirajo, Poklukar ne

Te podatke sta policija in notranje ministrstvo objavila pred nujno sejo odborov za notranje zadeve in za obrambo, ki sta na zahtevo SDS razpravljala, ali vojski dodeliti dodatne pristojnosti za pomoč policiji pri nadzoru meje, čez katero se množično švercajo migranti.

Koalicijski poslanci so sejo obstruirali. Je pa na seji ostal vrh notranjega ministrstva, tudi notranji minister Boštjan Poklukar (LMŠ), ki je potrdil, da so poleti na predlog policije že razmišljali, da bi sami predlagali dodatno pomoč vojske na meji, a se je pritisk migrantov potem nekoliko zmanjšal, zdaj pa jih je zaradi zimskega časa že toliko manj, da pomoč vojske ni potrebna.

Če bodo številke v začetku prihodnjega leta spet dramatično poskočile, Poklukar ne izključuje možnosti, da bo predlagal pomoč vojske in v tem primeru pričakuje tudi pomoč opozicije. Iz SDS so se odzvali, da lahko računa na njihove glasove, da pa mora prepričati predvsem svoje lastne poslance, ki jih ni, a morda kljub obstrukciji poslušajo od drugod.

Število ujetih migrantov je bilo večje čisto vsak mesec letošnjega leta v primerjavi s prejšnjim, kar ne kaže na izboljšanje nadzora na južni meji in sicer na Balkanu.

Dejansko pa je šlo čez državo še več migrantov kot jih kažejo statistike, najbolj spretnih ljudje v krajih ob meji ne opazijo in policija ne ujame. Kako to poteka je pokazala nedavna prometna nesreča, ko sta v zgodnjih jutranjih urah umrla dva migranta na avtocesti iz Ljubljane proti Postojni, ki sta padla iz prtljažnika, ko je voznik zaradi prehitre vožnje izgubil oblast nad vozilom in se zaletel v ograjo.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine