15.6 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Protesti v Južni Koreji proti muslimanskim migrantom prerasli v protiimigrantsko gibanje

Jemenski begunci, ki so v Južni Koreji pričakovali topel sprejem, so doživeli presenečenje. V državi se je kot odziv na prihod migrantov formiralo prvo protiimigrantsko gibanje.

“Naženimo ven lažne begunce!” so vpili protestniki konec junija na enem od protiimigrantskih shodov na otoku Jeju, ki je postal glavna destinacija za jemenske migrante.

Protesti so potekali celo poletje v več različnih mestih, vključno s Seulom. “Od malih nog jih učijo, da ravnajo z ženskami kot s spolnimi sužnjami in jih pretepajo, kolikor jih je volja,” je za New York Times povedal vodja protestov na Jejuju, Yang Eun-ok. “Lahko imajo več žena in proizvedejo veliko otrok. Zdaj jih je 500. Čez deset ali 20 let, koliko jih bo potem?”

Priljubljeno turistično destinacijo preplavili migranti
Jeju je med Korejci priljubljena turistična destinacija, ki je po pisanju Voice of Europe znana po svojem turkiznem morju in igriščih za golf. Še posebej priljubljena je med mladoporočenci. Z začetkom leta pa je nenadoma postala oblegana točka jemenskih migrantov.

Nenaden prihod migrantov je zbudil veliko negodovanje med prebivalci. Spletno peticijo je v kratkem podpisalo 714 tisoč podpornikov, ki so od predsednika Moon Jae-ina zahtevali, da preneha s sprejemanjem prosilcev za azil. Moon je v odzivu povedal, da bodo zaostrili pogoje za azilante.

Južna Koreja je od začetka leta, ko so sprostili pogoje za vstop v državo brez vize, sprejela 561 jemenskih migrantov, v letu 2017 samo 51. Od konca junija je Jemen na seznamu enajstih držav, ki za vstop v Južno Korejo potrebujejo vizo.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine