4.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Prostovoljce, ki naj bi pomagali migrantom v BiH, zaradi kršenja zakonodaje izgnali iz države

Skupina prostovoljcev iz različnih evropskih držav, ki v Bosni in Hercegovini oskrbujejo migrante s hrano, bivališči in zdravstvenimi pripomočki, je sporočila, da je prisiljena prekiniti s svojim poslanstvom, ker naj bi jim oblasti BiH odrekle dovoljenje za bivanje, pa tudi za opravljanje humanitarnega dela.

 

Kot so sporočili na svoji facebook strani »Aid Brigade«, od 22. maja dalje ne opravljajo več svojega dela. Ta odločitev je bila sprejeta, ko je skupina policistov in inšpektorjev službe za tujce v BiH preverila njihovo delo, pri čemer so odkrili, da prostovoljci dejansko pomagajo pri kršitvah zakonov ter celo javnega reda in miru, ob tem naj bi celo migrantom omogočili, da so v BiH prišli uradno kot turisti. Zato so oblasti BiH nekatere prostovoljce izgnale iz države. Precej prostovoljcev je delalo tudi brez dovoljenja, nekateri, večinoma gre za državljane Evropske unije, pa niso imeli urejenega statusa bivanja v BiH. Kot omenjajo mediji, so med temi prostovoljci – bilo naj bi jih okoli 25 – tudi državljani Slovenije, sicer pa jih je precej iz Španije, Nizozemske, Velike Britanije in celo ZDA, pomagali pa naj bi jim tudi domači prostovoljci.

Kot so navedli prostovoljci, naj bi sami zaprosili za registracijo njihove organizacije, po petih mesecih čakanja pa naj bi oblast prošnjo zavrnila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine