16.4 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

Prijet državljan Hrvaške, ki je osumljen storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje

Operativno  komunikacijski  center  PU  Koper  je  14.  8.  2018 v zgodnjih jutranjih urah prejel obvestilo državljana Hrvaške, ki je naznanil, da je z osebnim  avtomobilom  hrvaških  registrskih  številk  udeležen  v  prometni nesreči  na  cesti za Podgorje.

 

 Na kraj so bili napoteni policisti PU Koper in  kriminalisti  Sektorja kriminalistične policije PU Koper. Ugotovili so, da  je voznik, 24-letni državljan Hrvaške, izgubil oblast nad vozilom in se prevrnil na streho.

Ob  ogledu  kraja  prometne  nesreče je bilo v bližini, približno trideset metrov od  prevrnjenega  vozila, še  8  poškodovanih  oseb, državljanov Afganistana,  za  katere  je  bilo ugotovljeno, da so v Republiko Slovenijo vstopili na nedovoljen način in da so bili potniki v vozilu.

Poškodovani  voznik  in  ilegalni  pribežniki  so  bili odpeljani v Splošno bolnišnico   Izola,  kjer  jim  je  bila  nudena  nujna  zdravniška  pomoč.

Ugotovljeno  je  bilo,  da  je  voznik  v  prometni  nesreči  lahko telesno poškodovan,  poleg  njega je bilo lahko telesno poškodovanih še 6 ilegalnih prebežnikov,  9  letni  otrok  pa   je   utrpel hude telesne poškodbe (zlom medenice). Vozilo je bilo popolnoma uničeno.

Koprski  kriminalisti so 24-letnemu državljanu Hrvaške odvzeli prostost, in sicer   zaradi   podanega   utemeljenega   suma  storitve  kaznivih  dejanj.

Prepovedanega  prehajanja preko meje ali ozemlja države (po čl. 308/III-VI) in  Povzročitve  prometne  nesreče  iz  malomarnosti  (po I. ods. 323 člena KZ-1).  V  postopku  so  ilegalni  prebežniki  podali prošnjo za mednarodno zaščito.  Oče in 3 hčerke so bili nato nameščeni v Azilni dom, mati, sin in hči ter starejši mladoletnik pa so ostali v bolnici Izola na zdravljenju in opazovanju.

Z  zbiranjem  obvestil  je bilo ugotovljeno, da so bili ilegalni prebežniki proti  plačilu  iz Afganistana preko Irana, Turčije, Bolgarije, Srbije, BiH in Hrvaške pretihotapljeni na ozemlje Slovenije. 24-letni državljan Hrvaške jih  je nato v skladu s predhodnimi dogovori s preostalimi člani kriminalne združbe v bližini naselja Podgorje prevzel v svoje vozilo z namenom, da jih odpelje v Italijo.

Osumljeni   državljan  Hrvaške  je  z  načinom  in  številom  prevoza  ilegalnih prebežnikov,  in  sicer  8  –  ih oseb v osebnem avtomobilu, ki je namenjen prevozu  5  oseb,  skupaj  z  voznikom,  resno ogrozil življenje in zdravje ilegalnih  prebežnikov,  ki  v vozilu zaradi prenatrpanosti niso mogli biti pripeti  z  varnostnimi  pasovi,  kar  se  je  dejansko  tudi  potrdilo  ob ugotovljeni  prevrnitvi  osebnega  avtomobila,  saj  je  prišlo  do  resnih telesnih poškodb.

Kriminalisti  Sektorja kriminalistične policije PU Koper so osumljenega 15. 8.  2018  s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k Preiskovalnemu sodniku OS Koper, ki je zanj odredil pripor.

Policijska   uprava   Koper  letos  zaradi  kaznivih  dejanj  Prepovedanega prehajanja  meje  s  kazensko  ovadbo  k  preiskovalnemu  sodniku Okrožnega sodišča  Koper  privedla že 42 osumljencev, za kar 37 osumljencev pa je bil odrejen pripor.

Samo  od  1.  7.  2018 do 15. 8. 2018 smo na PU Koper obravnavali skupno 25 kaznivih  dejanj po čl. 308 KZ, v 20 kaznivih dejanjih je bilo obravnavanih 24  znanih  osumljencev, v 5 kaznivih dejanjih pa je bil storilec neznan. V vseh  teh  primerih so storilci skušali pretihotapiti najmanj 161 ilegalnih prebežnikov  (pretežno  drž.  Afganistana, Irana, Turčije, Albanije, Sirije …). PU Koper še naprej ostaja pod velikim pritiskom tihotapljenja ilegalnih prebežnikov in s tem povezanimi nezakonitim prehodi državne meje.

Za storitev kaznivih dejanj:

   –    »Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države« po čl. 308/III-VI KZ je  zagrožena  zaporna kazen v trajanju do osmih let in denarna kazen

      in

   –   »Povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti« po čl. 323/I čl. KZ je zagrožena denarna kazen ali zapor do 3 let.

 

Vir: Policijska uprava Koper

Zadnje novice

Sorodne vsebine