0.7 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Prijeli sprovajelce migrantov, ki so v Slovenijo nezakonito spravili 6 migrantov

V petek, 18. septembra 2020, sta hrvaška državljana, stara 17 in 27 let, z najetima osebnima avtomobiloma znamke Renault Twingo, zagrebškega registrskega območja, na območju Policijske postaje Gorišnica, po lokalni cesti, ki vodi čez državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo, nedovoljeno in na mestu, kjer ni mejnega prehoda, spravila skupno 6 tujcev, 2 državljana Iraka in 4 državljane Irana. Nihče od njih, vključno z voznikoma ni imel ustreznega dovoljenja za prestop državne meje na tem mestu, njuni potniki, vsak sta prevažala po tri, pa tudi ne pogojev za vstop ali prebivanje v naši državi.

Nedovoljen  prehod  državne  meje  so  zaznali  policisti,  ki su ju želeli ustaviti,  vendar  se  voznika na znake policistov nista ozirala. Z nevarno vožnjo  sta  se  želela  izogniti policijski patrulji in pobegniti, s svojo vožnjo  pa  sta  ogrožala življenje in zdravje tako tujcev, njunih potnikov kot  drugih  udeležencev  v  cestnem  prometu. Med begom pred policisti sta vozila  tudi po nasprotnem smernem vozišču, spreminjala smeri vožnje, ne da bi  vključila  smerne kazalce, se nepravilno razvrščala pred križišči in še nadalje  nista ustavila na znake policistov, ki so ju ustavljali. Med begom sta  zapeljala  v  slepo ulico, tam ustavila vozili in zbežala iz njiju. Iz vozil  so  zbežali  tudi  ostali  tujci. Oba voznika in ostalih 6 tujcev so policisti kmalu dohiteli in prijeli. Po prijetju so policisti ugotovili, da ne  en, ne drugi voznik nimata vozniškega dovoljenja. Obema so zato vozili, čeprav najeti, zasegli.

Nadaljnji postopek so prevzeli mariborski kriminalisti, ki so ugotovili, da sta oba voznika dejanje storila kot člana hudodelske združbe, ki se ukvarja s  tem,  da  tujce,  ki  ne  izpolnjujejo  pogojev za vstop v Slovenijo ali pogojev  za prebivanje v njej, za plačilo spravlja čez državno mejo. Zaradi utemeljenega suma, da sta izvršila kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje  ali  ozemlja  države  po 308. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), so ju privedli  na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča na Ptuju.  Po zaslišanju je preiskovalna sodnica zoper polnoletnega osumljenca odredila  pripor, mladoletnega osumljenca pa izpustila in ga predala Centru za socialno delo Spodnje Podravje.

Med  pridržanjem  so  policisti  zoper  oba, zaradi opisanih kršitev cestno prometnih predpisov in zaradi nedovoljenega prehoda državne meje, sestavili in podali tudi obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Ormožu. Oba so na to sodišče  19. septembra 2020 tudi privedli, sodišče pa jima je izdalo sodbo, s katero ju je spoznalo za odgovorna storitve vseh očitanih jima prekrškov.
Zaseženi vozili je sodišče vrnilo lastniku vozil (Rent-a-car).

Storilem grozo kazen zapor od treh do petnajstih let in denarna kazen.

Zadnje novice

Sorodne vsebine