25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Prebivalci zaradi migrantov živijo v strahu pred ekološko katastrofo

V kampu Vučjak v bližini Bihaća  migranti zavračajo vodo in hrano zaradi protesta proti nečloveškim razmeram, v katerih živijo, sneg pa je življenje migrantov še poslabšal.

Sneg, temperatura pod ničlo in blato so zapisali novinarji Klix.ba, ko se je danes zjutraj sprehodil do Vučjaka, kjer je blizu 600 migrantov. Pod težo snega se je porušilo več migrantskih šotorov, kar je samodejno pomenilo, da so nekateri ostali brez te hladne strehe nad glavo.

Ko je hrana danes zjutraj prispela v taborišče, so jo hitro vrnili, saj so se migranti odločili za gladovno stavko, dokler jim ne bodo zagotovili človeka vredne pogoje.

Na tabor je prišla tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, ki je dejala, da bi bilo treba danes taborišče Vučjak zapreti, ker so razmere katastrofalne.

Migranti pravijo, da se je vse težje spoprijeti s hladnimi in groznimi življenjskimi razmerami in da jih skrbi, ali bodo preživeli zimo.

V taborišču Vučjak deluje tudi posebna enota za podporo MUP-a Unsko-sanskega kantona, vendar do zdaj ni bilo prijavljenih nobenih incidentov.

Varnostni minister BiH Dragan Mektič je v soboto dejal, da bi bilo treba čez 20 dni ustvariti zmogljivosti za sprejem prvih migrantov v vojašnici Blažuj pri Sarajevu. Takrat je izjavil, da je bil cilj zapreti “Wild Camp Vučjak”.

Medtem ko se vojašnica pripravlja na sprejem migrantov, prebivalci poudarjajo, da živijo v strahu pred prihodom velikega števila migrantov in da mesto grozi ekološka katastrofa, saj nameravajo kanalizacijo iz barak povezati z lokalnim potokom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine