32.6 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Prebivalci Velike Kladuše se vse bolj pritožujejo: Migranti so na že preplavili, postali smo njihovi talci

Pričakuje se odločitev, ali bo Kladuša postala migrantski center za vsaj 5000 migrantov. Sicer na področju samega mesta Kladuša živi okoli 15.000 ljudi.

Velika Kladuša noče biti migrantski center in kraj, kjer bi bili nameščeni vsi migranti, ki pridejo v kanton. Če bo taka odločitev sprejeta, bo v Veliko Kladušo prišlo okoli 5000 migrantov, oziroma po številu kar tretjina trenutnega števila prebivalcev mestnega okoliša!

Vsi nestrpno pričakujejo državno odločitev.

Pri tem se omenja tri možne lokacije, kjer bi lahko uredili migrantski center: prazne hale Agrokomerca, ki so 15 km od mesta, dispanzer industrijske cone na relativno gosto naseljenem področju in nekdanja baza SFOR-ja, ki je tudi v tej industrijski coni.

Sama občina Velika Kladuša ima glede na popis prebivalstva 44.000 prebivalcev, vendar je številka zagotovo za polovico manjša, ker veliko tukajšnjih prebivalcev dela v državah zahodne Evrope in jih ni tukaj. Kladušani pravijo: »Migranti so nas že zdaj preplavili, kaj šele bo!«

Pred nekaj meseci so tukajšnji meščani pozitivno ter z odprtimi rokami in srci pričakovali migrante. Večinoma so pripovedovali, da se jim migranti smilijo in so jim pomagali z obleko, hrano in celo denarjem. Ampak situacija v Veliki Kladuši se je drastično spremenila. Kladušanom je vsega dovolj in tega ne skrivajo več.

“Glejte, res smo jih čakali odprtih rok, to je res, ampak zdaj komaj čakamo, da odidejo,” pravi gospa, ki se noče fotografirati, a pojasnjuje, kako so migranti preplavili mesto: »Saj sploh več ne hodimo v park! Zdaj jih je že več kot nas, to ni več normalno.« »Imetje meščanov je ogroženo, veliko naših dela v tujini in so hiše prazne – lahko pride do vlomov!« pravi drug mimoidoči.

Kaplja čez rob sta bila pretep med migranti in uboj Maročana, zaradi česar sta dva druga Maročana pristala v priporu. »Dovolj nam je. Naj gredo, kamor hočejo, samo da jih ni v Bosni in Kladuši, ker smo zdaj mi njihovi talci!«

Situacija počasi vre, migranti pa postajajo vse bolj agresivni. Stojijo pri vhodih v trgovine, »žicajo« – zahtevajo, naj se jim kaj kupi, prosijo za denar, in kadar ga ne dobijo, se jezijo. Kladušani ne puščajo več otrok na ulico samih, ker jih je strah.

Kar je še bolj zaskrbljujoče, je to, da ima policija precej migrantov že zabeleženih kot narkomane in kriminalce.

Poleg tega v Kladušo vsak večer z avtobusom pride vsaj še 30 dodatnih migrantov, večinoma iz Sarajeva. »Ne bo lepa!« pravijo Kladušani.

Preberite več na: http://radio-mreznica.hr/kladusani-sve-vise-negoduju-migranti-su-nas-vec-sad-preplavili-vise-ne-pustamo-djecu-u-komsilukpostali-smo-taoci/ 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine